"Visul" lui Cartarescu

"Visul" lui Cartarescu

Piesa dupa celebrul text se joaca la Timisoara.

Regizoarea Catalina Buzoianu a montat „Visul”, dupa textul cu acelasi titlul de Mircea Cartarescu, pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara (TNT). Spectacolul va avea aici avanpremiera sambata, de la ora 19.00, iar premiera va fi in cadrul Festivalului Dramaturgiei Romanesti din toamna.

„Am vrut sa fac de foarte mult timp acest text - „Visul” lui Cartarescu”, spune Catalina Buzoianu, care a dramatizat si textul. Regizoarea a mai montat „Levantul”, insa pentru „Visul” considera ca „textul e mult mai riscant, total diferit.

Este un fel de „O mie si una de nopti”. E un fel de poveste care aduna, ca niste izvoare, legende vechi, orientale si occidentale, creeaza un fel de nod care se reveleaza in „Visul”, unde nu pot patrunde decat cei care viseaza realitatea. Realitatea lor nu este distorsionata, ci relevata”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jocurile amintirilor Despre scenografie, Buzoianu spune ca s-a pornit de la amintirile copilariei. „De la amintri, de la jocuri. Toti, impreuna cu actorii, cu toti cei implicati in spectacol, am adunat, in cadrul scenariului, toate jocurile copilariei, limbajul este unul inventat - am creat un fel de limbaj al copilariei, un fel de pasareasca, riguros pastrata in amintire, un fel de esperanto literar. E un fel de lume pe care am crezut-o pierduta si pe care am regasit-o prin spectacol”.

Plecand de la dinamica visului, ca un fel de sinusoida, regizoarea declara despre durata spectacolului ca este una variabila, „doua ore sau o ora. E vorba despre spatii variabile, de un timp variabil. Spectacolul se va putea juca atat intr-o sala studio, cat si intr-o piata a unui oras. Muzica este live, vor fi folosite instrumente orientale - ca de exemplu lauta”.

Povestea spectacolului porneste dintr-o manastire tibetana, trece prin lumea circului, a tavernelor. „Costumele sunt create in culori stinse, ca si culoarea fotografiilor din albumele foto. Toate materialele, pentru costume si pentru decor, au fost aduse de la Viena. Avem un fel de material special, ca o panza de paianjen”.

Ideea spectacolului a pornit de la un proiect propus de Teatrul National Timisoara si finantat de Institutul Cultural Roman (ICR), prin programul Cantemir - program menit sa promoveze cultura romaneasca in tara si in afara ei.  Intregul proiect a costat peste 15.500 de euro, doua treimi fiind suportate de ICR, iar restul de Teatrul National din Timisoara.

Cartarescu: ''Levantul a fost o feerie"

“Fiind in ultimii ani plecat din tara, n-am putut fi contactat de doamna Catalina Buzoianu. Din pacate, nici nu voi putea fi prezent la premiera spectacolului”, spune Mircea Cartarescu. 

“Nu stiu deci nimic despre acesta si sunt si eu foarte curios. Am insa deplina incredere in marea regizoare, care a transformat “Levantul” meu intr-o adevarata feerie. Proiectul ma bucura si ma flateaza, nu am decat cuvinte bune de spus in privinta lui. Le doresc actorilor si intregii echipe mult succes in seara premierei si mai departe”, conchide scriitorul.

WORKSHOP

„Intre doua puncte cardinale”

Volumul „Visul”, prima editie a textului din „Nostalgia”, de Mircea Cartarescu, a aparut in 1989 in varianta prescurtata si cenzurata si cuprinde o serie de proze scurte, scrise independent, dar care au format, fara intentia initiala a autorului, un tot unitar. Propunerea TNT a fost intitulata „Cartarescu intre doua puncte cardinale”, care a pus fata in fata teatrul din Romania si cel din Republica Moldova.

Materialul a fost realizat in colaborare cu Teatrul National „Mihai Eminescu” din Chisinau, materializat printr-un workshop la Chisinau. Muzica pentru acest spectacol este compusa de Mircea Florian, scenografia este semnata de Velica Panduru, iar coregrafia - de Malina Andrei.

Din distributie fac parte, printre altii, Iuliana Craescu, Alecu Reus, Victor Manovici, Alina Reus, Catalin Ursu, Andrea Tokai, Doru Iosif, Paula Maria Frunzetti, Daniela Bostan, Sabina Bijan, Cristian Szekeres, Ana-Maria Pandele.