Evenimentul Zilei > Politica > PNL se năpustește asupra liderului PSD. „Se face zid în jurul lui Carmen Dan, să nu se ajungă la Liviu Dragnea”
PNL se năpustește asupra liderului PSD. „Se face zid în jurul lui Carmen Dan, să nu se ajungă la Liviu Dragnea”

PNL se năpustește asupra liderului PSD. „Se face zid în jurul lui Carmen Dan, să nu se ajungă la Liviu Dragnea”

PNL face o mișcare surpriză în scandalul momentului și încearcă să mute răspunderea pentru violențele care au avut loc în Piața Victoriei direct în curtea liderului PSD, Liviu Dragnea.

Liberalii profită din plin de situația creată de violențele care au avut loc la mitingul din 10 august în Piața Victoriei. Ieri, în ședința obișnuită a Biroului Executiv, au redeschis lupta împotriva PSD pe mai multe fronturi. Pentru început a fost o răfuială în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, convocat luni. Biroul a respins cererea Opoziției, coagulată temporar și cu scop precis de liberali, de întrunire a Parlamentului în sesiune extraordinară.

Întrunirea fără rost a deputaților

Biroul Permanent al Camerei Deputaților s-a întrunit, ieri, pentru a discuta cererea de convocare a Parlamentului în sesiune extraordinară, solicitare pe baza unei liste de semnături, 114, cu 4 mai multe decât cere regulamentul. Au semnat parlamentarii PNL, USR, PMP și neafiliații. Sesiunea extraordinară a fost convocată pentru perioada 20-24 august, cu scopul înființării a două comisii de anchetă (pentru violențele din 10 august și pesta porcină), precum și pentru depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și-a delegat atribuțiile, pentru ziua de luni, vicepreședintelui Camerei, Carmen Mihălcescu. Aceasta a constatat că există semnături false în lista de convocare a sesiunii extraordinare. Concret a fost vorba despre deputatul Claudiu Năsui. Semnătura acestuia nu ar fi fost la fel cu cea de pe un alt document. „Nu a semnat nimeni în locul meu, eu am semnat, este semnătura mea în ambele locuri. Este o tactică puerilă care arată disperarea care există în tabăra puterii”, a declarat Năsui. Deputatul Dan Vâlceanu, care a înlocuit-o pe Raluca Turcan, a declarat, ieri, pentru EvZ, că vor face plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, posibil și împotriva lui Carmen Mihălcescu pentru abuz în serviciu. „Vom aștepta până în 24 august, poate totuși sesiunea extraordinară va fi convocată. A fost o situație extrem de jenantă la această întrunire. Claudiu Năsui era acuzat că nu e semnătura lui, el era acolo și susținea că este a lui. Domnul Ciolacu îl soma să dea declarație pe proprie răspundere că nu e un fals”, a spus Dan Vâlceanu. Acesta a precizat că Dragnea, dacă a semnat împuternicirea pentru Mihălcescu, nu era în imposibilitatea de a participa și prezida ședința.

Deputatul Ben Oni Ardelean a declarat, pentru EVZ, că ședința BP de ieri a fost o premieră în România. „De 28 de ani, nimeni nu și-a permis să conteste o semnătură în Parlamentul României. Cum și-au dat ei seama că cei care au semnat sunt în altă țară? Că au pus poze pe FaceBook? Cine vrea să semneze pentru ceva, o face și dacă e în America”, a spus Ardelean.

UDMR, neutră și distantă

Deoarece niciunul dintre membrii PSD-ALDE din Biroul Permanent nu au răspuns la telefon, am cerut o părere neutră, cea a deputatului UDMR, Seres Denes. „Au fost contestate mai multe semnături de pe listă. S-a constatat că unii dintre cei care au semnat erau plecați din țară. Nu a fost vorba doar despre semnătura domnului Năsui, au fost și altele. În plus, nu au fost anexate documentele necesare, prevăzute de regulament, la cererile de înființare a comisiilor”, a declarat Seres. Întrebat dacă el crede că absența lui Dragnea se justifică în condițiile în care a semnat un document, Seres a spus că „și asta ar putea fi o problemă”. Seres Denes a adăugat că UDMR nu a semnat pentru convocarea sesiunii extraordinare deoarece „nu am fost solicitați”.

 

Raportul a fost o poezie

Contactată de EVZ, senatoarea Alina Gorghiu (foto) a atacat în termeni foarte duri raportul prezentat duminică seara de ministrul Carmen Dan, document care a făcut o radiografie a evenimentelor din 10 august.

„Raportul este o poezie pe care doamna ministru a interpretat-o prost. Din toată poezia am reținut că cei care au fost în piață sunt vinovați. De la cine a învățat Dragnea cum să facă propagandă? De la regizorii mineriadelor? Cum să afirmi că zeci de mii de oameni pașnici au trecut prin acele atrocități numai pentru faptul simplu că au participat la manifestația diasporei, dar altfel sunt numai 5 cazuri în care autoritățile au făcut greșeli”, a declarat Gorghiu.

Aceasta a mai afirmat că un mic grup din PSD face zid în jurul lui Carmen Dan pentru a nu se ajunge la Dragnea. „Cât mai pot sta în astfel de funcții Viorica Dăncilă și Carmen Dan? Scrisoarea de vineri către Comisia Europeană și declarația de presă de duminică au adus această guvernare la punctul cel mai jos imaginabil! E clar pentru toți că Dragnea le împinge la astfel de gesturi dar nu pot să înțeleg cum de PSD mai acordă sprijin acestui grup mic care se agață de putere cu orice preț. Aceste două persoane trebuie să plece urgent din funcțiile lor, la fel Dragnea, sponsorul lor politic”, a spus Gorghiu.

 

Comisie pentru Iohannis

PSD a cerut înființarea unei comisii de anchetă pentru declarațiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis în timpul protestelor. Social democrații consideră că declarațiile lui Iohannis au dus la escaladarea violenţelor și că a vrut divizarea societății pentru a câștiga electoral.

 

Contre între Toader și Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări că ancheta faptelor petrecute la mitingul din 10 august va fi una obiectivă. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a replicat că nu este necesar să vină cu asigurări deoarece toate anchetele trebuie să fie obiective. Şeful Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, s-a prezentat luni la Parchetul General pentru a stabili cu procurorii modalităţile de identificare a persoanelor care au comis violenţe la protestul din Piaţa Victoriei. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că Jandarmeria a identificat până acum sute de persoane care au comis violenţe.

 

SRI, zgârcit cu informațiile

Carmen Dan a declarat că informările primite de la SRI privind protestul din 10 august au avut caracter general și că informațiile primite nu au indicat că s-ar putea crea o situație de criză.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.