Cariera întunecată a procurorului care o va audia pe Carmen Iohannis. Cristian Lazăr a fost avansat după ce a omorât o grefieră

Unul dintre cei mai controversați procurori din România, Cristian Aurel Lazăr a scăpat basma-curată dintrun dosar penal instrumentat, în urmă cu 17 ani, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara.

Magistratul care a candidat, în august 2018, la șefia DNA și a închis dosare celebre, precum cel în care a fost cercetat președintele României, Klaus Iohannis, sau fostul premier, Victor Ponta, acuzat de plagiat, este acuzat că, în decembrie 2001, a provocat un accident rutier, fiind băut la volan, în municipiul Reșița, în urma căruia a murit o fostă grefieră.

Cu toate acestea, el a ajuns șef în parchetul general iar, joi, urmează să o audieze pe Carmen Iohannis, în alt dosar în care este vizată familia prezidențială: plângerea penală depusă de Luju.ro, în care familia Iohannis este acuzată că a refuzat să restituie statului suma de 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unui imobil din Sibiu care ar fi fost dobândit nelegal.

 

„Ăsta nu merită să stea în sistem”

Despre cazul accidentului mortal care ar fi fost provocat de Lazăr a dezvăluit Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, moderată de Mihai Gâdea. Soțul victimei lui Cristian Lazăr a declarat că mașina condusă de procurorul Lazăr circula cu viteză, a derapat, din cauza poleiului și a intrat întrun stâlp de tramvai. „A fost în spate, s-a deschis ușa și a fost proiectată pe pavele, ea a decedat. A fost ziua lui, a mănat tare. Când am fost la Timișoara au vrut să mușamalizeze niște treburi. Procurorul de caz era mai bătrân și a zis: «Domnule, ăsta nu ar mai merita să stea în sistem»”, a declarat soțul grefierei. În 2002, Cristian Lazăr a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpă, iar în 2004 s-a cerut aviz pentru trimiterea sa în judecată.

Ministrul Justiţiei de atunci, Cristian Diaconescu, a respins însă solicitarea, motivând că a fost un caz fortuit, iar dosarul a fost închis. La un an după ce Lazăr a clasat un caz care îl viza pe șeful statului, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 15 decembrie 2015, decretul de numire a acestuia în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, la propunerea fostului minsitru al Justiției, Robert Cazanciuc.