Evenimentul Zilei > International > Caricaturistul care trăia sub protecția autorităților a murit. Primise amenințări după ce îl desenase pe Profetul Mahomed în corpul unui câine
Caricaturistul care trăia sub protecția autorităților a murit. Primise amenințări după ce îl desenase pe Profetul Mahomed în corpul unui câine

Caricaturistul care trăia sub protecția autorităților a murit. Primise amenințări după ce îl desenase pe Profetul Mahomed în corpul unui câine

Un caricutarist suedez a murit într-un accident de mașină, despre care autoritățile au pus că nu ar fi un asasinat, ținând cont că artistul fusese amenințat de multe ori.

Lars Vilks, caricaturistul suedez care a devenit extrem de controversat după ce l-a desenat pe Profetul Mahomed cu trupul unui câine în anul 2007, a murit duminică viaţa într-un accident rutier în Suedia, alături de cei doi ofiţeri de poliţie care îi asigurau protecţia.

Caricaturistul suedez a murit într-un accident de mașină

Poliţia suedeză a confirmat moartea caricaturistului în vârstă de 75 de ani şi a celor doi ofiţeri de poliţie într-un accident de maşină violent petrecut în sudul ţării şi a exclus ipoteza unui act deliberat.

„Face obiectul unei anchete ca orice accident rutier. Întrucât sunt implicaţi doi ofiţeri de poliţie, o anchetă a fost, de asemenea, încredinţată unei secţii a Parchetului”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale, conform Agerpres.

Întrebat despre posibile elemente care să sugereze o altă pistă decât cea a unui accident rutier, acesta a dat un răspuns negativ. „Ancheta ar fi direcţionată diferit dacă acesta ar fi fost cazul”, a declarat el.

Accidentul mortal s-a petrecut duminică după-amiază pe autostrada E4, în apropierea oraşului Markaryd, când maşina a lovit un camion ce venea din sens opus. Ambele vehicule au luat foc ca urmare a coliziunii. Potrivit cotidianului Expressen, maşina de poliţie nemarcată care rula cu viteză a trecut peste o bară de protecţie dintr-un motiv încă nedeterminat şi a lovit apoi camionul. Şoferul camionului a fost spitalizat.

A trăit sub protecția autorităților

După caricatura făcută Profetului Mohamed, care a urmat caricaturilor daneze ale profetului publicate în 2005, Lars Vilks a trăit aproape neîntrerupt sub protecţie din cauza numeroaselor ameninţări şi atacuri din partea islamiştilor.

Pe 14 februarie 2015, un tânăr danez de origine palestiniană a perturbat, deschizând focul, o dezbatere ce avea loc la Copenhaga cu tema „Artă, blasfemie şi libertatea de exprimare”, organizată după atacul mortal asupra Charlie Hebdo de la Paris.

Lars Vilks, principalul invitat al dezbaterii alături de ambasadorul Franţei, a scăpat nevătămat, dar regizorul şi producătorul danez Finn Norgaard, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis de atacator, care în seara aceleaşi zile a împuşcat un paznic al sinagogii din Copenhaga. Atacatorul a fost ucis în dimineaţa zilei următoare într-un schimb de focuri cu poliţiştii.