Evenimentul Zilei > International > Caricaturile lui Mahomed. Macron: Franța nu-și va schimba legea doar pentru că șochează
Caricaturile lui Mahomed. Macron: Franța nu-și va schimba legea doar pentru că șochează

Caricaturile lui Mahomed. Macron: Franța nu-și va schimba legea doar pentru că șochează

Președintele Emmanuel Macron a regretat, luni, timiditatea relativă a sprijinului internațional după ultimele atacuri teroriste din Franța.

Președintele Republicii a reafirmat că țara sa nu își va „schimba” dreptul la libertatea de exprimare „pentru că șochează în altă parte”.

Într-un interviu publicat de revista online Le Grand Continent, Macron constată că, „acum cinci ani, când i-au ucis pe cei care făceau caricaturi (în săptămânalul Charlie Hebdo), întreaga lume a mărșăluit la Paris și a apărat aceste drepturi ”.

„După decapitarea unui profesor și măcelărirea altor persoane, multe condoleanțe au fost modeste ”, a subliniat liderul de la Elyse, referindu-se la moartea profesorului Samuel Paty la 16 octombrie și a trei persoane la Nisa, la 29 octombrie, scrie Ouest-France.

„Sunt pentru respectarea culturilor”

„Și”, a continuat Macron, „am avut, într-un mod structurat, lideri politici și religioși dintr-o parte a lumii musulmane (…) care au spus „n-au decât să-și schimbe legea”. „Acest lucru mă șochează(…) Sunt pentru respectarea culturilor, civilizațiilor, dar nu am de gând să-mi schimb legea pentru că aceasta șochează în altă parte ”.

Emmanuel Macron s-a referit la apelurile la manifestații împotriva Franței și a lui însuși lansate în mai multe țări musulmane după remarcile sale de apărare a dreptului de a face caricaturi și a le publica, remarci făcute în timpul omagiului național adus profesorului Samuel Paty. Paty a fost decapitat de un islamist radical după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de expresie.

Pentru Emmanuel Macron, „tocmai pentru că ura este interzisă în valorile noastre europene, demnitatea persoanei prevalează asupra celorlalte, te pot şoca, pentru că mă poţi şoca în schimb. Putem să dezbatem şi să ne certăm pentru că nu vom lupta niciodată, pentru că acest lucru este interzis şi pentru că demnitatea umană este mai presus de toate”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: