Careu de baroni pentru şefia PSD

Cei mai vocali baroni locali ai PSD - Marian Vanghelie, Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu - şi-au destăinuit aspiraţiile de a se instala cu acte în regulă în con ducerea centrală a partidului.

Din acest motiv, ei aşteaptă cu nerăbdare următorul congres, pentru a-şi depune candidatura la posturile de vicepreşedinţi PSD devenite vacante. Modelul lor de evoluţie este Liviu Dragnea, primul baron local transformat în vicepreşedinte PSD şi, recent, ministru de interne. Şi cum Dragnea aspira la o poziţie şi mai înaltă în partid - secretar general al PSD - Vanghelie, Oprişan şi Nicuşor Constantinescu vor să i se alăture pentru a întări reprezentarea baro nilor locali în conducerea PSD.

Influenţă recunoscută

Funcţiile de vicepreşedinţi reprezintă pentru ei doar o recunoaştere a influenţei în partid. Deja, deciziile în PSD sunt luate doar prin consultarea lor.

Cei trei baroni şi-au descoperit vocaţia de lideri politici naţionali în timpul negocierilor pentru formarea coaliţiei PSD-PDL.

În luna decembrie au fost nelipsiţi din Bucureşti, insistenţa cu care se prezentau la discuţii dând uneori senzaţia că îşi neglijează chiar şi propriile feude. O altă solicitare a baronilor a fost ca vicepreşedinţii să nu mai fie aleşi de Congres, ci de Consiliul Naţional, unde voturile pot fi negociate mai uşor. Deşi, conform statutului PSD, vicepreşedinţii sunt aleşi la Congres, Mircea Geoană a lăsat să se înţeleagă faptul că această procedură ar putea fi schimbată.

„Poate vom continua să alegem vicepreşedinţii prin congres, poate vom decide să-i alegem la nivel de Consiliu Naţional, pentru mai multă flexibilitate. Încă nu ştiu“, a spus Geoană citat de Mediafax. Chiar şi aşa, este nevoie de un congres pentru modificarea Statutului. Deocamdată, evenimentul care va oficializa puterea baronilor în partid nu a fost programat. Un scenariu prevede să se desfăşoare la sfârşitul primăverii, chiar înainte de alegerile europarlamentare. O altă dată posibilă pentru organizarea congresului ar fi luna septembrie, ultimul termen la care partidul ar trebui să-şi valideze candidatul pentru preşedinţia Ro mâniei.

Pe lângă completarea locurilor din conducere rămase vacante, congresul PSD va trebui să rezolve şi problema prezidenţiabilului. Deocamdată, în PSD există doar două variante: Mircea Geoană şi Adrian Năstase. Primul a anunţat că se gândeşte la o candidatură, dar nu a luat încă o decizie. Geoană spune că nu îi e frică de Bă sescu, chiar dacă l-a învins la primărie. „Ştiţi cum e vorba: iarna nu-i ca vara“. Cel de-al doilea şi-a anunţat intenţiile, dar formarea coaliţiei PDL-PSD este de natură să-l facă să se răzgândească.

Citiţi şi: EDITORIALUL EVZ: Paranghelia de la capul mortului PETRECERE CU TARAF DJ Oprişan face dedicaţii anti-Băsescu

Mare petrecere cu lăutari vineri seara la Sinaia. Miniştrii şi parlamentarii PSD au sărbătorit intrarea la guvernare în Sinaia, la un hotel care aparţine Regiei Protocolului de Stat. După ce paranghelia s-a încins, a plouat cu dedicaţii şi bancnote de o sută de lei pe taraful de lăutari. Marian Oprişan i-a dedicat lui Traian Băsescu melodia „Mândră floare trandafir“. Şeful statului n-a fost prezent, dar se afla la doi paşi, în Predeal, la Cabana Vânătorilor. Tot Marian Oprişan i-a dedicat lui Viorel Hrebenciuc melodia „Am hrănit un om şi-un câine“, moment în care sforarul PSD le-a livrat lăutarilor o bancnotă de o sută de lei. Pentru „Trandafir de la Moldova“, Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, i-a răsplătit pe lăutari tot cu o sută de lei. Pentru Geoană s-a cântat „Oltean am fost, oltean sunt încă“. Pentru baronii locali s-a interpretat „Căpitane de judeţ“, iar pentru Năstase şi restul vânătorilor din partid, „Puşca şi cureaua lată“. Petrecerea a ţinut până spre dimineaţă.