În eventualitatea în care PSD va decide în ședința Comitetului Executiv de miercuri, inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, în contextul refuzului premierului Sorin Grindeanu de a-și da demisia, PNL, PMP și USR nu o vor susține în Parlament, au spus surse din cele trei partide de Opoziție pentru EVZ. Sursele au precizat la unison că social-democrații, dar mai ales liderul PSD, Liviu Dragnea trebuie să-și asume situația.
Liberalii intenționează să se delimiteze de situația pe care a creat-o PSD. Chiar dacă ar vrea ca guvernul Grindeanu să pice, momentul nu este oportun PNL, fapt pentru care nu vor susține o moțiune de cenzură.
"S-a discutat la grup despre asta. S-a spus “nu e problema noastră. Nu trebuie să susținem noi această problemă. E doar treaba lor”. Sigur, noi vom reacționa politic în funcție de decizia de azi a PSD și de acțiunea lor viitoare, în Parlament sau în afara Parlamentului. Deși mi-aș dori ca guvernul PSD să cadă, cred că momentul este complet nepotrivit pentru noi. Mizeria din PSD ne va împroșca pe toți. Să sperăm că vom fi stropiți cât mai puțin. Numai de instabilitate nu aveam nevoie", au explicat surse din PNL, pentru EVZ.
Sursele au adăugat că este puțin probabil să se ajungă la un astfel de demers al PSD, precizând că premierul Grindeanu va scăpa doar cu un avertisment.
Surse din PMP au spus EVZ că partidul preferă să se poziționeze în privința unei moțiuni de cenzură, de abia după ce va vedea decizia care se va lua în ședința Comitetului Executiv al PSD care a început după ora 16.00 la Parlament. Totuși, mulți parlamentari PMP sunt de părere că PSD trebuie să-și asume situația.
"Probabil că nu vom susține o moțiune de cenzură. Nu s-a discutat. Nu mi se pare firesc ca propriul partid să-și trântească propriul guvern. Ar fi practic o chestiune inedită și sinucidere politică. PSD trebuie să-și asume și programul de guvernare și Guvernul, cu bunele și cu relele lui. Nu să se spele pe mâini imediat ce apare un semn că lucrurile nu merg bine, pentru că oricum n-o să meargă bine dacă începem cu chestiuni de genul acesta. Așa că, din punctul nostru de vedere, să-și asume PSD tot ce are de făcut. Nu este treaba noastră. Dânșii au votat Guvernul, noi nu l-am votat. Dacă l-au votat dânșii și vor să-l dea jos", au explicat surse din PMP, pentru EVZ.
Viceliderul grupului deputaților USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că partidul nu va susține Guvernul Grindeanu în cazul unei moțiuni de cenzură.
"A apărut pe surse informaţia că USR ar susţine Guvernul Grindeanu în situaţia unei eventuale moţiuni de cenzură pe care PSD ar face-o. Este o ştire complet falsă. În niciun caz Uniunea Salvaţi România nu va susţine un guvern despre care am spus în întreaga perioadă că este un guvern incompetent şi un guvern toxic pentru România. Asta ca să fie o dezminţire oficială a acelei ştiri care înţeleg că circulă în spaţiul virtual", a precizat Barna, într-o conferinţă de presă a parlamentarilor USR.
Chiar dacă au anunțat că nu vor susține o moțiune de cenzură, parlamentarii USR încă nu au luat o decizie asupra felului în care vor vota, au declarat surse din partid, pentru EVZ. O hotărâre va fi luată în această seară, după o discuție în Biroul Național al USR.
"Asta o să decidem în seara asta la Biroul Național. Noi privim chestiunea asta ca fiind un joc al PSD pe care nu vrem să-l ajutăm în niciun fel. O să analizăm toate variantele și vom vedea dacă va fi vot împotrivă sau mai probabil pur și simplu nu vom vota deloc. Nu vrem să-l ajutăm pe Dragnea să facă nici cvorum, nici majoritate, nici nimic. Vrem ca PSD să-și asume complet porcăria asta pe care o livrează. Ei acum fac o bășcălie din întreaga țară la care noi nu vrem să participăm în niciun fel", au afirmat sursele USR, pentru EVZ.
Parlamentarii au patru opțiuni în ceea ce privește o moțiune de cenzură. Ei pot vota "pentru", "împotrivă", "abținere" sau pot bifa doar prezența în sală de plen fără a vota deloc. Chiar dacă majoritatea parlamentară este deținută de PSD-ALDE, o opțiune de abținere sau un refuz complet al votului al partidele din Opoziție la o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu ar putea crea impresia unei confirmări implicite de susținere a Executivului.