Care sunt efectele melodiilor pe care noi le ascultăm zi de zi asupra necuvântătoarelor

Un studiu publicat în revista Applied Animal Behavioral Science s-a dovedit edificator vizavi de faptul că muzica are efecte terapeutice nu numai asupra oamenilor.

Doctorul Charles Snowdon de la Universitatea Wisconsin-Madison și echipa sa din care face parte și muzicianul David Teie au încercat să realizeze trei melodii care să declanșeze reacții pozitive la pisici.

Studiul lor, publicat în revista Applied Animal Behavioral Science, a fost edificator. Au ajuns însă la concluzia că piesele pe care noi le ascultăm zi de zi la radio, la televizor sau pe internet nu au efecte asupra necuvântătoarelor aşa că au compus muzică specială pentru ele.

Cercetătorii americani de la Universitatea din Wisconsin şi cei de la Universitatea din Maryland, au descoperit că piesele dedicate oamenilor mimează ritmul bătăilor inimii aşa că au găsit tempouri care să li se pară familiare şi interesante pisicilor. Una dintre melodii are, spre exemplu, sunete şi un ritm asemănător celui făcut de pisici atunci când torc. Frecvenţele sunt şi ele diferite de cele distinse, în mod normal, de oameni.

Oamenii de ştiinţă au realizat studiul pe 47 de pisici domestice şi au ajuns la concluzia că ele nu au reacţionat deloc la muzica pentru oameni, dar că atunci când au pornit muzica pe care au compus-o ei, animalele au început să se dea pe lângă boxe şi să le atingă, semn că adjudecă obiectul respecitiv.

Melodiile compuse de cercetătorii americani au nume precum "Spook's Ditty", "Cosmo's Air" şi "Rusty's Ballad". Cercetătorii speră ca astfel să găsească o modalitate prin care să liniştească pisicile aflate în adăposturi.