Care sunt cele mai performante spitale din ţară

Doar cinci spitale şi câteva institute din ţară au fost incluse în cea mai înaltă categorie de performanţă. Însă până în 2012, aceste unităţi trebuie să înfiinţeze secţii noi sau să cumpere aparatură.

Jumătate din spitalele din ţară au fost clasificate, dar, până în prezent, doar cinci au fost încadrate în cel mai înalt nivel de performanţă (catogoria I): Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă din Timişoara, Spitalul Clinic Jude ţean de Urgenţă din Târgu-Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon" din Iaşi.

Acestora li se adaugă institutele cu o singură specialitate din Capitală, printre care Institutul Oncologic "Al. Trestioreanu", Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. C. Paulescu" şi Institutul de Geriatrie "Ana Aslan".

Niciun spital nu s-ar încadra în categoria I

Unităţile menţionate au fost provizoriu încadrate în categoria I (nivel foarte înalt de com petenţe), fiind condiţionate de realizarea unui plan de conformare până la sfârşitul anului: fie dotări, fie crearea unor noi specialităţi. În lipsa acestui plan de conformare, niciun spital din România nu s-ar putea încadra în categoria I, întrucât niciunul nu dispune de toate specialităţile şi nici de personalul medico-sanitar prevăzut în normative.

"Totuşi, dacă un spital nu îndeplineşte condiţiile minime necesare pentru includerea în categoria I, poate încheia contract de colaborare cu unul sau mai multe spitale din aceeaşi localitate pentru a asigura specialităţile lipsă", ne-a declarat Alexandru Călin, Şeful Direcţiei de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Spitalul din Târgu-Mureş, cel mai aproape de perfecţiune

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş este singura unitate medicală din categoria I din judeţ, dar şi din regiune. Unitatea este cel mai aproape de perfecţiune, spune reprezentantul MS, însă va trebui să semneze până la sfârşitul anului un contract de colaborare cu un alt spital prin care va asigura serviciile medicale pentru specialităţile boli infecţioase, pneumolgie şi psihiatrie.

Şi Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi s-a clasat în categoria I de competenţă, însă trebuie să înfiinţeze un compartiment de chirurgie pediatrică şi altul de chirurgie toracică, precum şi cabinete pentru specialităţile nefrologie şi pneumologie şi să încheie contracte de colaborare pentru specialităţile neonatologie şi chirurgie cardiovasculară. De asemenea, pentru a rămâne în categoria I, Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti trebuie să scadă procentul de transfer al pacienţilor.

În Oltenia nu există niciun spital de categoria I

Spitalul Judeţean din Timişoara va fi, de acum înainte, o unitate de staţie terminus, ceea ce înseamnă că medicii de aici vor putea efectua toate investigaţiile posibile pentru pacienţi, dar care va absorbi şi mai mulţi bani. "Structura spitalului se va schimba: vor fi înfiinţate specialităţi noi, precum chirurgie cardiovasculară, toracică şi pediatrică", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Liana Dacilescu.

Momentan, în Oltenia nu există niciun spital inclus în categoria I. "Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova poate fi încadrat în categoria I, dacă se uneşte cu Centrul de Cardiologie, care are sediul în aceeaşi clădire. Au atacat în instanţă această decizie, acum este suspendată până la judecare", a mai declarat oficialul MS. Procesul de clasificare continuă până la sfârşitul lunii.

MOTIVAŢII

"Vrem să se ştie până la ce nivel poate fi îngrijit un pacient în spital"

Un spital de categoria I va deservi populaţia judeţului din aria sa teritorială, precum şi alte judeţe (1,5-3 milioane de locuitori), va dispune de un număr mare de paturi (între 500-1500) şi va furniza toate tipurile de servicii şi analize medicale cu un grad de complexitate foarte înalt. Doar cazurile complexe şi grave vor ajunge aici.

"Prin această clasificare am urmărit să dăm coerenţă actului medical: unităţile să fie interconectate şi să ştie exact ce au de făcut, până la ce nivel să îngrijească un pacient şi de la ce nivel trebuie să-l predea. Spitalele din categoria I pot asigura servicii medicale la cel mai înalt nivel în cazuri grave, indiferent de specialitate", a adăugat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

  • Spitalele private care vor bani publici vor fi clasificate