Editura Evenimentul si Capital

Care sunt cele mai eficiente modalităţi de încălzire

08_Semineu_shutterstock
Autor: | | 84 Comentarii | 7035 Vizualizari

De la soba cu lemne a bunicii până la sofisticatele pompe de căldură, soluţiile alese de români pentru încălzirea casei diferă în funcţie de bugetul şi nevoia de confort a fiecăruia.

Gerul din ultima perioadă pune din ce mai des problema unei metode de încălzit ieftine şi eficiente. Dar, ca de obicei, o investiţie iniţială ieftină înseamnă facturi mai mari în viitor. Am trecut în revistă preţurile necesare pentru încălzirea unei case cu o suprafaţă utilă de circa 100 mp. Costuri iniţiale mari înseamnă o factură mai mică De exemplu, costurile totale ale achiziţionării şi instalării unei centrale pe gaze pot ajunge şi la 9.000 de lei. Astfel, costul unei centrale termice este de minimum 2.000 lei dar poate ajunge şi la 2.700 lei, iar preţul mediu pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem complet, care cuprinde radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj şi costuri debranşare, variază între 5.500 şi 7.000 lei. Acesta diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al instalaţiei respective. Dar, după o investiţie consistentă, factura pentru o suprafaţă de 100 mp, la o casă cu o izolaţie termică bună este de circa 600 – 700 lei pe lună. Centrala pe lemne, factură mai mică O altă investiţie majoră este cea într-o centrală pe lemne, care necesită o investiţie tot de circa 9.000 lei, cu tot cu centrală, termostat, ţevi, calorifere şi accesorii. Factura lunară este mai mică decât cea pe gaze, în jur de 400 de lei pe lună. Totuşi, faţă de centrala pe gaze, este o muncă în plus pentru că trebuie să faci rost de lemne şi să vânezi ofertele. "De multe ori preţul afişat de către vânzătorii de lemne este de 350 lei pe tonă. Dar, dacă negociezi cu ei, poţi obţine şi 200 lei pe tonă", spune Răzvan Popescu, proprietarul unei case de peste 100 mp, care are centrală pe lemne. Unii cumpărători au început să ia în calcul varianta alegerii unei centrale termice pe curent electric în defavoarea uneia pe gaze. Cifrele sunt, deocamdată, de partea centralelor pe gaze naturale, datorită preţului mai mic al gazelor. Dar recentele scumpiri şi, mai ales, creşterea dependenţei României de gazele de import, mai scumpe, schimbă datele problemei. "Costul instalării unui sistem complet, care cuprinde ţevi, radiatoare, accesorii, montaj şi debranşare, este între 5.500 şi 7.000 lei.“ CĂTĂLIN DRĂGULEANU, director vânzări Ariston Thermo ORIGINAL Centrala pe peleţi

 • Cost fix: 11.000 - 15.000 lei
 • Cost lunar: 500 lei
 • Centrala pe peleţi este o soluţie originală pentru cei care vor o factură mai mică şi o investiţie iniţială mai mare. O centrală ieftină, de 1.000 de euro, la care se adaugă ţevile şi radiatoarele, trebuie să funcţioneze cu peleţi de calitate, care costă în jur de 1.200 lei/ tona. Centralele mai performante, care au şi funcţie de autocurăţare, costă în jur de 20.000 de lei şi funcţionează cu peleţi mai ieftini, cu un preţ de circa 400-500 lei/tonă. La majoritatea, însă, trebuie curăţată periodic cenuşa. Cele care-şi curăţă automat cenuşa costă în jur de 10.000 euro.
VARIANTĂ Pompa de căldură
 • Cost fix: 30.000 - 40.000 lei
 • Cost lunar: 400 - 500 lei
 • Pompa de căldură costă începând cu 24.000 de lei şi are reputaţia de a fi extrem de eficientă. Aceasta a devenit tot mai populară datorită eficienţei ridicate comparativ cu alte sisteme, pentru că la un kilowatt electric consumat poate genera până la 5,5 kilowaţi termici. Factura lunară la curent electric este, practic, de patru - cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică. De regulă, acestea extrag căldura din aer şi o transpun în apa care va circula prin calorifere.
IEFTIN Caloriferul electric
 • Cost fix: 800 - 1.000 lei
 • Cost lunar: 1.000 - 1.200 lei
 • Cei care nu se sinchisesc de factura mare la curent pot alege această variantă cu un cost fix mic. Faţă de pompa de căldură, costul facturii este de patru- cinci ori mai mare, banii se amortizează însă în circa cinci - şase ani. Un calorifer pe ulei costă în jur de 150 de lei, iar o centrală de 18KW în jur de 2.000 de lei, la care se adaugă ţevile, caloriferele şi manopera. Pe timpul nopţii, preţul curentului electric scade, dar cele cinci calorifere trebuie să consume 7KWh pentru 100 mp.
SOLUŢIE Centrala pe lemne
 • Cost fix: 9.000 - 12.000 lei
 • Cost lunar: 400-500 lei
 • Preţul unei centrale pe lemne de 25KW începe de la 3.000 de lei şi poate ajunge la 5.000 de lei. La această sumă se adaugă cel puţin 6.000 de lei pentru instalare ţevi, calorifere, termostat, vas de expansiune şi alte accesorii. Vasul de expansiune vă ajută să menţineţi cald în casă o perioadă de timp şi după ce s-a oprit centrala. Pentru 100 mp, cantitatea de lemne arsă lunar este de circa 1,5 - 2 tone. La asta se adaugă o sumă mai mică la factura pe curent, din cauza ventilatorului din interiorul centralei.
ALTERNATIVĂ Centrala pe gaze
 • Cost fix: 8.000 - 10.000 lei
 • Cost lunar: 600 - 700 lei
 • Preţul unei centrale termice pe gaze este de minim 2.000 lei, dar poate ajunge şi la 2.700 lei. Pentru a achiziţiona un sistem complet, care cuprinde radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj şi costuri debranşare, variază între 5.500 şi 7.000 lei. Este foarte important numărul de camere şi cât de performantă este instalaţia respectivă. O izolaţie termică bine făcută şi utilizarea cărămizilor porotherm poate reduce factura şi cu 30% în lunile geroase de iarnă.
400 de lei costă lunar lemnele necesare pentru a încălzi o casă neizolată termic, cu o suprafaţă de circa 100 metri pătraţi. Dacă ar fi izolată, factura ar scădea cu 20 -30% faţă de suma iniţială. Citiți și:
 • 5 metode de-a economisi energie

Liviu Plesoianu o face PRAF pe Viorica Dancila! Acuzatii fara precedent

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI