Care este STRATEGIA lui Bușoi pentru a ajunge în fruntea PNL - Exclusiv EVZ

Care este STRATEGIA lui Bușoi pentru a ajunge în fruntea PNL - Exclusiv EVZ

Noul secretar general interimar Cristian Bușoi merge mai departe cu planul său de a accede la șefia partidului. "Evenimentul zilei" a aflat, pe surse, că strategia lui sa include susținerea "nucleului dur al vechiul PNL", format din vicepreședintelui PNL Mihai Voicu, prim-vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu și a președintelui PNL Olt, Gigel Știrbu.

Planul "cooperativei PNL" include anunțarea oficială în curând a candidaturii lui Dan Motreanu la funcția de președinte al partidului, un om care se bucură de o largă popularitate în rândul liberalilor. Mulți președinți de filiale semnaseră și un document în vederea susținerii lui Motreanu ca al doilea om în partid, înaintea alegerii lui Bușoi. Totuși, atunci Motreanu, din cauza problemelor sale din justiție, a refuzat nominalizarea.

Iată că acum, potrivit surselor liberale ale EVZ, Motreanu ar fi dispus să intre în cursa pentru șefia PNL, asigurându-i pe liberali că va primi o decizie de achitare până la Congresul din 17 iunie. Mișcarea ar fi doar o perdea de fum pentru că planul este ca Motreanu să anunțe în ultimul moment că se retrage din cursă și să le transmită liderilor de filiale că-l girează pe Cristian Bușoi pentru șefia formațiunii, îndemnându-i pe delegații de la Congres să voteze cu acesta. Aceeași mutare a avut-o Dan Motreanu și atunci când Bușoi a fost ales secretar general interimar. 

Unii liberali prevăd eșecul lui Bușoi

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate că majoritatea liberalilor confirmă faptul că Cristian Bușoi se va înscrie în cursa pentru șefia PNL, în interiorul partidului sunt și voci care susțin că demersurile sale nu-i vor asigura succesul. 

"Problema lor va fi că la un Congres de 5.000 de oameni nu vor putea gestiona resursele umane cum au făcut-o la Consiliul Național, unde au fost delegații restrânse. Nu mai sunt acei șefi de filială puternici care erau odată și care stabileau un lucru și toată lumea se încolona după ei. Vor veni aproape 100 de oameni din fiecare filială la Congres. Vor fi mai multe voci și vor fi mai greu de controlat", au explicat surse liberale, pentru EVZ.  

Mihai Voicu: Cred că va mai exista și un al treilea candidat la conducerea PNL

Vicepreședintele PNL, Mihai Voicu, care a contribuit decisiv la alegerea lui Cristian Bușoi în funcția de secretar general interimar, a declarat, sâmbătă, că nu exclude posibilitatea apariției unui al treilea candidat la șefia partidului, având în vedere că Ludovic Orban și Cătălin Predoiu au ales să-și anunțe "o candidatură de sus în jos".

"Aici există, între lansarea candidaturii celor doi colegi — oameni politici experimentați și extrem de onorabili — și principiile noastre, o contradicție mică. Adică, partidul a hotărât să înceapă alegerile de jos în sus, de la baza partidului, să-și consulte toți membrii. Cei doi colegi au ales să-și anunțe o candidatură de sus în jos. Eu cred că acest proces de alegeri interne, de consultare a membrilor partidului, va duce, în opinia mea, la apariția unui alt candidat, ca rezultat al acestui proces de consultare și nu ca afirmare a unei voințe proprii de candidatură eventual ca aparținând strict uneia dintre grupări. (...) De aceea, eu cred că va mai exista și un al treilea candidat, ca rezultat al sprijinului unei echipe puternice și ca rezultat al consultărilor care vor porni de la baza partidului", a afirmat Mihai Voicu, citat de Agerpres.

La rândul său, prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, a precizat că nu este cazul ca partidul să se axeze pe "candidați providențiali", nici în interiorul formațiunii, nici din afara ei, aici făcând referire la fostul premier Dacian Cioloș.

"Cred că este nevoie de echipe puternice, de echipe omogene, de echipe sudate și acel candidat care va reuși să prezinte o astfel de echipă cu siguranță va lua mai multe voturi decât aceste candidaturi solitare, pe care le anunți ca să furi startul și care să deturneze puțin dezbaterea. (...) Problema este că, nefiind acești candidați providențiali în interiorul partidelor, mulți au fost tentați să se uite în afară și de aceea a apărut ideea domnului Cioloș de a veni în politică. Eu vă spun: nu există candidați providențiali nici în afara partidelor, domnul Cioloș nu este candidat providențial și partidele nu trebuie să-și caute acești candidați providențiali", a explicat Atanasiu, citat de Agerpres. 

Și liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că este "foarte posibil să apară și alți candidați", precizând că nu se va înscrie în cursa pentru șefia partidului.