Evenimentul Zilei > Actualitate > Care este stadiul lucrărilor la podul de la Brăila. Imagini spectaculoase
Care este stadiul lucrărilor la podul de la Brăila. Imagini spectaculoase

Care este stadiul lucrărilor la podul de la Brăila. Imagini spectaculoase

Compania de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila, societatea care a semnat contractul de relocarea utilităţilor de apă-canal din zona Podului Suspendat peste Dunăre, a anunţat că operaţiunea se apropie de final, fiind estimată să se încheie săptămâna viitoare.

Potrivit directorului CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, lucrările se încadrează în termenii contractuali, iar în prezent se lucrează la un cămin special, unde a fost turnat deja betonul şi se aşteaptă întărirea lui, finalizarea lucrării depinzând de temperaturile din aceste zile.

Lucrările la Podul Suspendat peste Dunăre, cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani, sunt în grafic, ele aflându-se în faza montării grinzilor de rigidizare, urmând ca luna aceasta să înceapă efectiv lansarea cablurilor care vor susţine podul, conform declaraţiei lui Viorel Eşanu, responsabil cu monitorizarea lucrărilor podului.

Firele de oţel care se vor împleti şi vor forma cele două cabluri de ancoraj de la Podul suspendat peste Dunăre vor avea o lungime de 81.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea înconjura Pământul de două ori. Cablurile cu ajutorul cărora se va realiza suspendarea Podului peste Dunăre au o greutate de peste 6.700 tone, sunt produse de o companie japoneză şi au o garanţie de 120 de ani.

Cele mai înalte construcții din România

Turnurile care vor susţine cele două cabluri, construite pe cele două maluri ale Dunării, în judeţele Brăila şi Tulcea, sunt gata de la finalul anului trecut şi au o înălţime de 192 metri, fiind cele mai înalte construcţii din România.

În paralel, în Şantierul Naval din Brăila se lucrează la realizarea tablierului metalic al podului, care este compus din 86 de module, de 250 de tone fiecare, care vor fi sudate între ele şi vor forma calea de rulare a podului.

Licitaţia pentru realizarea podului a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme – una din Italia şi cealaltă din Japonia, iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, 18 luni fiind alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie.

Podul de milioane de euro

Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 kilometri, care vor face legătura cu podul.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 metri, dintre care 1.120 metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 metri pe malul dinspre Brăila şi 364 metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.

Lăţimea totală va fi 31 metri şi va cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,50 metri lăţime fiecare, patru benzi de încadrare a câte 0,5 metri lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 metri fiecare

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.