Care este și cum arată cel mai vechi oraș din lume. Imagini spectaculoase – Foto

Care este și cum arată cel mai vechi oraș din lume. Imagini spectaculoase – Foto Sursa: dreamstime.com

Orașul care poartă astăzi titlul ce cea mai bătrână capitală din lume este cunoscut pentru frumusețea sa aparte, dar și pentru cât de periculos este. Locul a fost pomenit și în Sfântă Scriptură, având o vechime de peste 9.000 de ani.

Damascul, căci despre el vorbim, este cel mai vechi oraș din lume. Termenul Damasc provine din denumirea grecească, ce are rădăcini în aramaică şi ar avea semnificaţia de „loc cu apă”. Despre el a început să se scrie încă din 1350 î. Hr., odată cu scrisorile Amarna. Totuşi abia aproape 200 de ani mai târziu, Damascul a fost considerat un oraş important, odată cu venirea arameilor, care şi-au stabilit aici capitala regatului.

Pe drumul Damascului Iisus Hristos i s-a arătat Sfântului Pavel

Damascul are și o puternică însemnătate istorică. Pe drumul Damascului i s-a arătat Iisus Hristos lui Saul convertindu-l şi transformându-l în Sf. Pavel, fiind de asemenea, capitala Siriei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Damascul a fost punct de plecare pentru pelerinii care plecau spre Mecca şi Medina, iar după cel de-al doilea război mondial a devenit capitala Siriei. În prezent, 57% dintre locuitorii Damascului sunt musulmani sunniţi, 33% sunt musulmani alawi, iar 10% sunt creştini. Se spune că în Damasc există peste 2000 de moschei, iar cea mai importantă biserică creştină este Capela Sf. Pavel.

Orașul vechi Damasc se întinde pe 128 de hectare, iar aici pot fi văzute cele şapte porţi ale cetăţii, cea mai veche datând din epoca romană. Aici este locul în care islamismul se întâlnește cu creștinismul. În Damasc se află Capela Sf. Pavel, Casa Sf. Anania, iar o profeţie spune că pe vârful Moscheei Omeyyazilor va coborî Iisus la Judecata de Apoi.

Damascul, un oraș din ce în ce mai periculos

Siria și implicit Damascul a devenit locul a numeroase proteste antiguvernamentale, care s-au trasnformat din 2011 în războiul civil sirian. Pe cât de frumos este considerat orașul, pe atât de periculos este el.

Spre exemplu, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a anunţat la Beirut că 15 persoane, inclusiv civili, au fost ucise la jumătatea lunii feburarie 2023 într-un atac israelian asupra unei clădiri rezidenţiale din Damasc. Atacul israelian a fost considerat unul dintre cele mai mari și mortale asupra capitalei siriene.

Mai mult decât atât, între 1995 și 2005 Damascul a căzut în ruină, atunci când peste 20.000 de persoane s-au mutat în cartierele mai noi, astfel încât multe case au rămas nelocuite şi neîngrijite, potrivit tribuna.ro.