Care este cea mai mare frică a companiilor românești. Problema care îi macină pe manageri zi de zi

Care este cea mai mare frică a companiilor românești. Problema care îi macină pe manageri zi de zi sursă: arhivă EvZ

Un studiu realizat printre companiile din România arată și optimism, dar și îngrijorare, în contextul în care lumea e marcată de pandemie.

În ciuda dificultăților economice apărute de mai bine de un an, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, antreprenorii români își păstrează optimismul. Cel puțin asta este ideea care se desprinde din Raportul Randstad România HR Trends 2021. 46% dintre companiile din România au spus că nu sunt afectate de criză şi funcţionează în mod normal, ca într-o perioadă obișnuită, fără restricții. Pe de altă parte, 40% dintre respondenți se tem de incertidutinea economică din România.

Peste jumătate dintre antreprenori sunt optimiști

De asemenea, şase din zece entităţi (adică un procent de 60%) consideră că, în cursul anului 2021, se vor redresa la nivelul la care se aflau înaintea pandemiei.

Conform datelor centralizate de compania de recrutare Randstad România, în acest an, 15% dintre companii vor creşte salariile mai mult decât inflaţia, iar cele mai multe angajări se vor face pentru departamentele de IT, vânzări şi producţie. Însă, doar un sfert dintre organizaţii (25%) afirmă că se aşteaptă la o creştere a vânzărilor în 2021, în scădere abruptă faţă de anul 2019, atunci ând ponderea companiilor care afirmau acest lucru era de 70%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Incertitudinea economică, un pericol pentru afaceri

Conform aceluiași studiu, peste 40% consideră incertitudinea economică din ţară o ameninţare majoră pentru afacerea lor şi numai 4% subliniază că, în aceste vremuri dificile, se tem de riscul de faliment, iar 2% sunt îngrijoraţi de faptul că nu pot onora plăţile la timp.

43% dintre companii au apelat la un plan de restructurare temporară. Participanții la studiu au spus că sunt optimişti în ceea ce priveşte capacitatea de a atrage talente. Principalele trei elemente cheie pentru atragerea talentelor de top rămân aceleaşi faţă de 2019: pachetul salarial competitiv rămâne element decisiv, cu o scădere însă în pondere - de la 77% la 67%, securitatea ridicată a locului de muncă a crescut de la 47% la 59%, iar existenţa unui plan de carieră, de la 34% la 45%.

Puțini au raportat reduceri salariale

15% dintre respondenţi au declarat că vor creşte salariile cu un procent mai mare decât inflaţia, însă 60% raportează că salariile oferite de companiile lor nu s-au schimbat în timpul pandemiei de coronavirus. În timp ce o treime arată că acestea au crescut. O pondere mică, de 4% dintre participanţi, au raportat reduceri salariale începând cu luna martie 2020, iar pentru acest an doar 1% se aşteaptă la acest lucru.

Altfel, față de 2019,  numărul companiilor care oferă asigurări medicale şi program de lucru flexibil a crescut, ca efect al pandemiei de coronavirus.