Cardul de credit ia faţa creditului

În perioada de criză, dar şi după noile norme BNR, cardul de credit a devenit o sursă de bani mult mai rentabilă decât împrumutul bancar.

Cardul de credit a început să fie o alternativă tot mai viabilă pe timp de criză, în condiţiile în care creditul de nevoi personale este tot mai greu de accesat.

„Lumea se va orienta tot mai mult către cardurile de credit, datorită faptului că acestea sunt mult mai accesibile decât un credit de nevoi personale“, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Dacă îţi puneai problema în urmă cu trei luni ce să alegi, între un card de credit şi un împrumut, era mai potrivit să contractezi un credit, din punct de vedere al costurilor.

Spre exemplu, dobânzile aferente unui card de credit în lei erau cu 5-7 % mai piperate decât cele percepute pentru un credit de consum.

„În prezent, însă, raporturile s-au schimbat, creditele de nevoi personale s-au scumpit foarte mult, pornind de la 18% şi sărind bine de 35%. Cardurile de credit au ajuns să coste între 16% şi 40% cele standard“, nea declarat Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect. Dacă mai ţinem cont şi de faptul că băncile au început să renunţe la anumite costuri specifice cardurilor de credit, precum interogarea soldului, reînnoirea cardului la expirare, schimbarea codului PIN la ATM sau chiar la retragerea de numerar de la ATM-urile proprii, atunci reprezintă o alternativă viabilă. Perioada de graţie, un avantaj al cardului

Dacă rata lunară aferentă creditului este luată în considerare în totalitate şi scăzută din venitul net, în cazul cardului de credit se ia în considerare numai un anumit procent, cuprins între 2% şi 4% din linia de credit, având astfel un impact mult mai scăzut.

„Cardul de credit are o perioadă de graţie pentru plăţile efectuate la comercianţi, adică o perioadă în care se poate restitui suma împrumutată, fără a se plăti dobândă pentru suma respectivă. La unii emitenţi, această perioadă se poate întinde pe durata a 60 de zile. În perioada de graţie nu se percepe nicio taxă (dobândă, comision) legată de suma împrumutată“, ne-a declarat Roxana Gavrilă, directorul de comunicare şi marketing al Credit Team. Comisioane de retragere mai mari

Printre dezavantaje se numără comisioanele de retragere numerar, care sunt duble faţă de conturile curente (1% faţă de 0,5%). Dacă retragerea are loc de la ATM-ul altei bănci decât cea emitentă, la acest comision se adaugă un cost fix de 2,5 lei.

Mai mult, în cazul folosirii cardului în străinătate, comisionul de retragere ajunge şi la 3%.

Lucian Anghel, economist-şef la BCR: "Lumea se va orienta tot mai mult către cardurile de credit, datorită faptului că acestea sunt mult mai accesibile decât un credit de nevoi personale, din punct de vedere al costurilor implicate."

AVANTAJE

Banii returnaţi băncii pot fi reutilizaţi

> Poate fi folosit oricând, direct la cumpărături sau la retragerea de numerar de la ATM; > Majoritatea băncilor nu calculează dobândă (perioada de graţie) pentru plăţile făcute la comercianţi şi achitate integral în 30-55 de zile, în funcţie de bancă; > Tot pentru plăţile la comercianţi, banca nu percepe comisioane; > Limita maximă este în general de 3 salarii nete, dar poate ajunge şi la 6 sau chiar mai mult în cazul cardurilor cobranding; > Odată achitată suma consumată, limita de card revine la valoarea iniţială.

Sursa: DBSol Consulting, companie de brokeraj în credite DEZAVANTAJE

Dobânzi uriaşe după perioada de graţie > Dobânda practicată de bănci este mai mare decât la creditele de nevoi personale; > Valoarea limitei obţinute la un card de credit este mult mai mică decât valoarea obţinută la un credit de nevoi personale; > Atunci când utilizaţi din limita de card, vă propuneţi să rambursaţi toată suma luna viitoare şi în felul acesta să nu plătiţi dobânda, în caz contrar costurile sunt mult mai mari decât la un împrumut bancar; > De obicei, banca nu permite retragerea numerar decât a unui procent de 50%-60% din limita maximă.

Sursa: DBSol Consulting, companie de brokeraj în credite