Cardul cu cip câştigă teren

Mai multe bănci vor începe să emită astfel de instrumente de plată anul viitor.

De anul viitor, mai multe bănci de pe piaţa autohtonă vor emite carduri cu cip. În prezent, trei instituţii de credit emit astfel de instrumente de plată: ProCredit Bank, ING Bank şi Garanti Bank. În acelaşi timp, alte instituţii se pregătesc să lanseze cardurile „deştepte“ pe piaţă.

Cardurile cu cip vin cu standarde de securitate mai ridicate decât cele respectate de cardurile cu bandă magnetică. În plus, pe cipul din card pot fi stocate tot felul de informaţii cu ajutorul cărora băncile pot desfăşura programe de fidelizare a clienţilor. De multe ori, acestea înseamnă beneficii suplimentare pentru posesorii cardurilor. Datorită faptului că cipul permite stocarea de informaţii, aceste carduri se mai numesc şi „deştepte“. Pregătiri de lansare

Banca Transilvania şi CEC Bank se pregătesc să emită carduri cu cip în 2009. Operaţiunile pentru începerea emiterii de instrumente „deştepte“ durează cel puţin nouă luni, iar în medie ţin un an şi jumătate, potrivit oficialilor instituţiilor de credit.

CEC Bank va începe emiterea de carduri cu cip anul viitor, potrivit lui Cristian Tudorancea, vicepreşedintele băncii. Un proiect similar se desfăşoară şi în cadrul Băncii Transilvania. Banca a demarat acest proiect şi şi-a pregătit echipa, urmând ca primele carduri cu cip să fie emise tot în 2009, potrivit directorului executiv pe retail banking, Gabriela Nistor. Instituţia urmează să decidă în curând ce produse vor „migra“ pe acest tip de instrumente de plată. Credite cu cip

Garanti Bank a emis peste 10.000 de carduri de credit cu cip, potrivit unui comunicat al instituţiei de credit. Posesorii cardului de credit pot achiziţiona produse în rate fără dobândă şi fără comisioane, dar pot câştiga şi bonusuri cuprinse între 1% şi 2% pentru fiecare tranzacţie efectuată în magazinele cu care banca a încheiat parteneriate.

Ce se poate stoca pe cipul cardurilor Garanti? Printre altele, valoarea punctelor bonus pe care le-a obţinut clientul prin tranzacţiile efectuate, numărul de tranzacţii, dar şi informaţii referitoare la frecvenţa plăţilor şi sumele pe care le-a achitat când a utilizat instrumentul de plată. Cardurile de debit emise de Garanti Bank nu au cip.

În schimb, ING Bank are în ofertă carduri „deştepte“ şi de debit, şi de credit. Celebrul Cont’Rol, primul cont curent cu dobândă mare oferit de o bancă pe piaţa autohtonă, este însoţit de un card cu cip.

Avantajele cardurilor „deştepte“

Cel mai mare avantaj al acestor instrumente de plată este gradul ridicat de securitate care reduce tentativele de fraudă. În primul rând, existenţa cipului împiedică copierea cardului şi creşte viteza cu care sunt procesate plăţile.

„Bonusul“ îl reprezintă posibilitatea de a stoca tot felul de informaţii în cipul încorporat în card. "Ne-am am propus ca în iulie să definitivăm lista de produse pe care le vom «migra» pe cardurile cu cip în 2009." - Gabriela Nistor, director executiv pe retail la Banca Transilvania PRODUS

Instrument de plată pentru medici

Banca Transilvania a lansat ieri un card de credit în lei destinat medicilor. Cei care îşi fac acest card au acces la serviciul de internet banking al instituţiei de credit timp de şase luni şi pot opta şi pentru o asigurare de malpraxis. Linia de credit poate ajunge până la echivalentul a 5.000 de euro. Dobânda practicată de bancă nu intră în rândul celor mai scăzute de pe piaţă, fiind de 25% pe an. În schimb, banca acordă perioadă de graţie de până la 55 de zile atât în cazul plăţilor efectuate la comercianţi, cât şi în cazul în care sunt retrase sume de la bancomate. Suma minimă care trebuie rambursată lunar băncii este însă mai mare decât în cazul altor carduri de credit, fiind stabilită la 10% din valoarea creditului utilizat. Statisticile băncii arată că plăţile efectuate de medici cu cardurile sunt cu 25% mai mari decât media pe întregul portofoliu de utilizatori.