Editura Evenimentul si Capital

Povestea cardiologului care „a înfrânt” boala Parkinson

14-04/dan-mircea-farcas-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 14604 Vizualizari

Medicul Dan Mircea Fărcaș, de la Clinica de Cardiologie din Târgu Mureș, se luptă, de 23 de ani încoace, cu maladia căruia nu i s-a găsit încă leac. Grație voinței sale extraordinare, vindecătorul de inimi trăiește aproape ca un om normal.

De cardiologul din Târgu Mureș, care a reușit să țină piept bolii ce l-a atins încă de la vârsta de 24 de ani, au auzit nu doar pacienții cărora „ceasul” din piept li s-a stricat, ci mai ales bolnavii de Parkinson. Dan Mircea Fărcaș este „cazul care le dă speranță”. Oameni cărora această maladie le-a intrat, iremediabil, în vieți îl caută pe doctor pentru un sfat, o vorbă bună sau o recomandare. Povestea lui este impresionantă.

Boala Parkinson este o maladie a bătrâneții, dar există și excepții în care tineri cad victime, în brațele ei. Cardiologul Fărcaș a aflat că-l macină această afecțiune, pe când avea doar 24 de ani. Era student la Medicină. Dar boala nu l-a doborât. Nu i-a schimbat visul de a ajunge medic și încă unul dintre cei mai buni.

După 23 de ani de conviețuire cu boala de care ne temem cu toții, medicul ne-a mărturisit ce îl face să-şi ducă viaţa ca un om normal, cum reușește să muncească 12 ore pe zi, uneori şi mai mult. Citează din spusele actorului Morgan Freeman vorbe care i-au devenit crez: „Fiecare om este liber să aleagă dacă vrea să moară sau să trăiască”(replică din filmul „Închisoarea îngerilor”).

La un pas de abandon

Răscolind cartea vieții sale, medicul ne-a spus, cu glas tremurat, că primele simptome au început să apară încă din anul IV de facultate, în timpul unui meci de fotbal: „Am primit un șut în genunchiul drept și am pus acel șchiopătat pe seama meciului, dar pe zi ce trecea el a progresat. Inițial, durerea îmi bătea la ușă spre seară, apoi a devenit aproape permanentă”. A crezut până în ultima clipă că este vorba de oboseală. Sau de altă boală curabilă! „Nu am vrut să mă gândesc că este vorba de boala Parkinson”.

Suferea de mult timp, când colegii de facultate l-au tras de mânecă: „Dane, fă ceva, nu-i normal să șchiopătezi de luni bune!”. „De atunci am început să circul, m-am dus la Fizioterapie să văd ce am, apoi am continuat cu Ortopedia și, într-un final, mi-am luat inima în dinţi şi am mers la Neurologie”, îşi aminteşte dr. Fărcaş. În 1991, boala lui era avansată. Dar pe atunci nu existau nici căi sigure pentru a stabili un astfel de diagnostic. „Şi așa am ajuns în Paris, unde am fost investigat. Din fericire, atunci nu s-a confirmat o leziune evolutivă, dar simptomatologia a persistat”, spune cardiologul.

Momentul critic

Cel mai dur moment l-a trăit în anul 1993. Atunci a fost suspectat de „sindrom extrapiramidal” și a început un tratament de probă. N-a mers. Viața i s-a schimbat radical. În trecut era un tânăr care-și petrecea ore pe terenul de fotbal. După tratamentul eșuat, s-a transformat. „Eram tot mai rigid”, își amintește. Într-un final, diagnosticul a devenit clar: Parkinson, mâzgălit cu scris de doctor pe fiecare fișă medicală a sa.

Medicul Dan Mircea Fărcaș, diagnosticat cu Parkinson când avea 24 de ani, trăiește ca un om normal alături de soția și fetița lui

Atitudinea îți poate salva viața

Sa NU mai faci asta, cand te spovedesti! Pacatul pe care nici nu il stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI