După ce EVZ a mediatizat cazul medicului cardiolog Mircea Zăgreanu (foto), bolnav în ultima fază de insuficiență renală, Curtea de Apel Cluj a dispus eliberarea acestuia din Penitenciarul Baia Mare, începând cu 1 martie. În 2017, România a fost condamnată la CEDO pentru un deţinut care a murit în închisoare.
Cardiologul Mircea Zăgreanu a fost încarcerat la începutul lunii octombrie 2017, după un proces despre care spune că i-a fost înscenat de DNA. „Am participat la un concurs de medic șef și am deranjat. Fără nicio reclamație niciodată, de la nimeni, m-am trezit pericol social”, spune cardiologul. Bărbatul a fost închis, deși suferă de insuficiență renală, gradul 4, decesul fiind unul iminent.
Pe lângă această boală, doctorul Zăgreanu mai suferă de neuropatie și arteriopatie cronică, din cauza insuficienței renale: „Din cauza stării mele generale cu tulburări neuropatice, cu tulburări de echilibru, încă din prima zi de închisoare am căzut și mi-am fracturat umărul stîng. A urmat un calvar. De trei ori pe săptămână eram dus la dializă și ținut câte cinci ore. La baie nu puteam să merg. Nu puteam să fac nimic singur, dar cu toate astea eram apt pentru executarea pedepsei”.
Sufletul rămâne la poarta închisorii
În spatele zidurilor groase ale închisorii, omul nu mai este om, ci doar un număr. Zăgreanu spune că în momentul în care a căzut pe jos, nu a fost ajutat de gardieni să se ridice. „Îmi spuneau că nu prevede legea ca să mă ridice de jos. Într-o zi m-au dus la București, la Medicină Legală. Au venit la cinci dimineața și m-au trezit ca să mă pregătesc de dializă, după care m-au dus la Jilava, cu o ambulanță.
Am ajuns seara la nouă, iar a doua zi m-au dus cu cătușe la mâini, la Medicină Legală. Eu abia puteam să umblu, dar aveam cătuşe. Mi-au spus invariabil: așa prevede legea”, povestește doctorul. Timp de 24 de ore, pe drumul de la Baia Mare la București și retur, lui Zăgreanu nu i-a fost dată o cană cu ceai. Motivul: nu era inclus la norma de rație de la Jilava.
„Dacă mai stăteam o săptămână, muream”
Medicul spune că a fost de cinci ori dus la Tribunalul Maramureș, unde s-a discutat eliberarea lui pe caz de boală: „De dimineață de la șapte până la două eram ținut la cușcă. Exact ca o maimuță. Apoi eram pus să urc cu greu trei etaje și, în sala de judecată, judecătorul nu mă întreba nimic. Judecătorul Balint Camelia nu m-a întrebat nimic, niciodată. Tot timpul a pus răul înaintea binelui, iar apoi mi-a respins cererea”.
Curtea de Apel Cluj a dispus eliberarea lui Mircea Zăgreanu, în perioada 1 martie - 1 iunie 2018, perioadă în care medicii legişti trebuie să spună dacă acesta mai poate sau nu executa pedeapsa. „Dacă mai stăteam maxim o săptămână în închisoare, muream”, conchide medicul Zăgreanu.