CARACATIȚA mafiei pariurilor și-a întins tentaculele peste tenis. CORUPȚIE, amenințări cu MOARTEA și milioane de euro care pătează sportul

CARACATIȚA mafiei pariurilor și-a întins tentaculele peste tenis. CORUPȚIE, amenințări cu MOARTEA și milioane de euro care pătează sportul

Fotbalul și tenisul au devenit marile tentații ale mafiei pariurilor, care încearcă să corupă sportivi, cu scopul de a mima competiția. Sute de milioane de euro se învârt anual pe „piața neagră” și pătează ideea de sport. „E plin tenisul de ei”, spunea Andrei Pavel

Sportul este din ce în ce mai viciat de pariurile sportive. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani și pare să nu poată fi stopat. Tentația sumelor amețitoare de bani care se pot câștiga după un simplu meci de tenis sau fotbal a reorganizat multe grupuri mafiote, care s-au reprofilat. Loviturile date pe diverse piețe, mai ales cele asiatice sunt consistente și îndestulătoare. Mulți sportivi cad în capcană și se lasă ademeniți de banii oferiți de cei care se ocupă cu trucarea meciurilor. Ultimul scandal de amploare a izbucnit, astăzi, în tenis, și vizează 16 jucători de tenis din Top 50. Chiar și Novak Djokovici, liderul ATP, a fost abordat de mafia pariurilor, în 2007, într-o perioadă în care sârbul era la începutul carierei.  

Spre deosebire de fotbal, un sport mai complex, cu mulți actori implicați, tenisul aduce față în față doi sportivi. Este de ajuns coruperea unui dintre ei, pentru ca jocul să fie aranjat convenabil mafiei pariurilor. Primul tenismen suspendat pentru implicarea în blaturi la fileu a fost italianul Alessio Di Mauro. În 2007, Federația Italiană de Tenis a descoperit că sportivul avea cont la o casă de pariuri și avusese o activitate intensă, cu peste 120 de bilete jucate. 9 luni a stat Di Mauro pe tușă, apoi a revenit la fileu.

Potito Starace și Daniele Bracciali, alți doi tenismeni italieni au fost și ei băgați în zona gri a pariurilor. Primul jucător a fost suspendat 6 săptămâni și amendat cu 15.000 de euro, iar cel de-al doilea a primit trei luni de vacanță forțată și o amendă de 20.000 de euro. Ambii aveau conturi la casele de păriuri și jucau cu nesaț. Bracciali fusese abordat în 2007, atunci când un intermediar al mafiei pariurilor îi propusese italianului să piardă un set, într-un meci. Ar fi fost răsplătit cu 50.000 de euro. „Suma nu e rea pentru un set, dar prefer să joc, acum”, a răspuns Braccili, conform presei din Italia. Însă, Bracciali a pierdut jocul respectiv și ulterior a ieșit la iveală faptul că între el și mafie se înfiripase o trainică relație

Ne puteți urmări și pe Google News

Un caz celebru rămâne cel al lui Nikolay Davydenko. În 2007, rusul participa la turneul de la Sopot și evolua împotriva lui Martin Arguello. Ambii tenismeni câștigaseră câte un set, iar în „decisiv”, Davydenko s-a retras în moentul în care era condus cu scorul de 2-1. Scandalul a izbucnit în momentul în care un operator de pariuri a anunțat că mai mulți jucători pariaseră 7 milioane de euro pentru un succes al lui Arguello. 

Un filon foarte bun de făcut bani sunt și turneele challenger, acolo unde participă jucători anonimi, fără bani, la început de carieră. În urmă cu cinci ani, o astfel de competiție, desfășurată în Croația, a atras atenția caselor de profil din România. Mai mulți pariori jucaseră bilete de 1.000 - 2.000 de euro, cu câte 9-10 meciuri, scor exact, de la challengerul respectiv! Bineînțeles, operatorii de pariuri au blocat meciurile.

„Cneazul” a primit ofertă de trucare

Andrei Pavel, cel fost mare tenismen român, a dezvăluit că a fost abordat pentru a mima tenisul. „Am fost contactat de multe ori, nu doar o dată. Am fost contactat de diverşi intermediari care îmi ofereau bani uşori, easy money cum spun ei, să trântesc anumite meciuri. E plin tenisul de aceşti intermediari. Am întâlnit italieni, austrieci, am vorbit şi cu ruşi. Am avut poate de trei sau patru ori în cariera mea nişte întâlniri din astea, adică întâlniri…La teren, veneau la tine şi îţi spuneau direct. Îţi aduc banii cash, nu o să ai nicio problemă, nu se aude, nu trebuie să faci nimic, doar să pierzi. Ca să vă faceţi o idee, am fost contactat la Australian Open, eram favorit 11 sau 12", spunea „Cneazul”.

Românul Marius Copil, om de bază al naționalei de Cupa Davis, recunoștea în urmă cu un an că a primit o ofertă clară de a truca o partidă de tenis. „Jucătorii prinși ar trebui suspendați pe viață! Cei care fac așa ceva n-au respect pentru sport, sunt lași! Am avut o ofertă, la turneul de la Miami, ca să trântesc un meci! Mi-a scris cineva pe Facebook că îmi dă 30.000 de euro, ca să pierd un set. Mi-a spus că oferta rămâne valabilă pentru când doresc eu. Am raportat imediat la Tennis Integrity. Dacă nu raportezi și se află că ai fost ofertat, ai probleme. Urăsc pariurile. Din cauza lor mi-am șters contul de Facebook, cele care există nu sunt ale mele. Mi l-am șters, fiindcă am primit mesaje urâte: înjurături, amenințări cu moartea, că vin peste tine în cameră, că te omoară!”, povestea Copil pentru sportnews.ro.