Evenimentul Zilei > Justitie > Captură-record de opere de artă: 650 de tablouri, ascunse în casa unui fost lider PP-DD
Captură-record de opere de artă: 650 de tablouri, ascunse în casa unui fost lider PP-DD

Captură-record de opere de artă: 650 de tablouri, ascunse în casa unui fost lider PP-DD

Un comerciant de artă, Dorin Pop, avea acasă picturi, rame și artizanat, din țară și din străinătate. Polițiștii îl suspectează că le cumpăra de la hoți și le vindea în târguri și expoziții. fanchet

O impresionantă colecție de tablouri și obiecte de artizanat a fost descoperită în casa unui comerciant de obiecte de artă, din județul Satu Mare. Fost lider al filialei PP-DD Satu Mare, Dorin Pop, de 47 de ani, avea acasă, în comuna Dacia, aproape 650 de picturi. Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că Pop era urmărit de mai multă vreme de ofițerii DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. El a fost oprit, în trafic, joia trecută, în timp ce transporta 15 tablouri pe care le ducea acasă. A doua zi, polițiștii din Carei au descins la vila lui, unde au găsit sute de picturi, rame de tablouri și obiecte de artizanat care puteau umple un târg întreg. Obiectele de artă erau în camere, în garaj și chiar în pivniță

Anchetatorii spun că o bună parte dintre picturile descoperite în județul Satu Mare sunt suspectate a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi al altor state din Uniunea Europeană. În plus, Poliția Română arată că unele dintre acestea sunt suspectate a proveni din furturi. Tablourile au fost ridicate în vederea stabilirii provenienţei şi expertizării, fiind depuse la Castelul Karolyi, din Carei, pentru conservare. Polițiștii așteaptă, acum, rezultatele expertizelor făcute de specialiștii de la Muzeul Județean. La prima vedere, unii dintre aceștia au declarat, pentru voceatransilvaniei. ro, că unele sunt „copii ordinare”, dar altele sunt originale și extrem de valoaroase. Oficialii locali spuneau că, printre picturile descoperite s-ar număra opere de artă semnate de Monet, Manet sau Matisse, Băcilă sau Aurel Popp. Oficiali din Poliția Română ne-au precizat, însă, că, dacă ar fi fost asemenea picturi, „se dădea alarma la București”.

Expuse la târguri din București

Sursele „Evenimentului zilei” au precizat că deși se prezintă drept „colecționar”, Dorin Pop se ocupă, de fapt, de comerțul cu opere de artă de mai mulți ani. A intrat în vizorul anchetatorilor după ce a scos la vânzare, la nenumărate târguri, organizate în toată țara, diferite tablouri, unele aduse din străinătate. În ultimele luni, tablourile lui au fost afișate la târguri de profil organizate la Romexpo și Sofitel. Problema este, spun anchetatorii, că nu are acte pe tablouri. „Se adună mai mulți, închiriază câte un spațiu și vând tablourile ca pe orice marfă. Îi găsești, de obicei, la târgurile care se organizează, periodic, în diferite localități”, ne-au spus surse judiciare. Oficiali chestionați de noi au spus că astfel de comercianți de artă cumpără atât din țară, cât și din străinătate obiecte de artă de tot felul: tablouri, artizanat, statuete. În acest caz, spun oamenii legii, sunt indicii că obiectele de artă au fost furate de la diferite persoane fizice din țările Uniunii Europene.


În casa lui Dorin Pop, din comuna Dacia, se afla un adevărat muzeu
FOTO: VOCEATRANSILVANIEI.RO

Picturile vor fi verificate în baza Interpol

Anchetatorii români au informații că o parte dintre tablouri au fost cumpărate de peste graniță, iar altele, din țară. „Comercianții știu că din Austria sau Germania pot aduce tablouri fără să fie verificați la graniță. Le cumpără cu circa 200 de euro și le vând în țară cu 1.500 de euro”, ne-a explicat un specialist în domeniu. De obicei, comercianții „aranjează” picturile cu rame vechi, ca să pară din aceeași perioadă. „Uneori, ramele sunt din secolul XVIII, iar tabloul din secolul XIX, de exemplu. De aceea, o ramă se poate vinde și cu 5.000 de euro, pentru că îi crește valoarea tabloului”, explică specialistul.

Colecție „de 25 de ani”

Cele aproape 650 de tablouri găsite acasă la Dorin Pop au fost fotografiate și urmează să fie comparate cu tablorile aflate în bazele de date ale Poliției Române și a Interpol.

Dorin Pop este un cunoscut colecționar și comerciant de artă din Satu Mare, cu relații în întreaga țară. El a declarat că tablourile sunt „colecția adunată de 25 de ani”.

„M-au așteptat mascații în drum, m-au coborât din mașină, mi-au pus pistolul la cap. Apoi am fost dus la Carei, unde am fost audiat, iar la 1.00 noaptea m-au lăsat acasă. A doua zi, au venit 100 de mascați și mi-au ridicat 650 de tablouri pe care le aveam acasă”, a spus Dorin Pop, pentru Vocea Transilvaniei.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: