Caprele negre din Retezat, inventariate de rangeri

Rangerii Parcului Naţional Retezat, salvamontiştii de la Uricani şi reprezentanţii Ocolului Silvic Lupeni au demarat o amplă acţiune de evaluarea caprelor negre din masivul Retezat.

Acţiunea se desfăşoară în Retezatul Mic şi pe creasta Oslea din masivul Vâlcan, pe pajiştile din golul alpin, unde trăiesc caprele negre. Şeful fondului de vânătoare al Ocolului Silvic Lupeni, Laurenţiu Floca, susţine că aceste evidenţe sunt necesare pentru stabilirea fondului de vânătoare şi a valorii lor ca trofee, precum şi la menţinerea selecţiei naturale a ciutelor.

„Este deja târziu pentru această evaluare, întrucât căldura le ţine departe de ochii noştri, ele ascunzându-se în zone umbroase, pe văi şi chiar în grote. Ies pe păşuni numai ca să se hrănească. Sperăm ca în perioada 10-13 iunie vom avea timp să le vedem toate locaţiile. Oricum, le putem observa mult mai bine dimineaţa şi seara, când este mai răcoare”, a declarat Laurenţiu Floca.

Potrivit salvamontiştilor, în prima zi de evaluare au fost numărate 30 de capre negre. Toamna trecută au fost numărate 150 de capre negre pe partea sudică a Retezatului, cele mai multe exemplare fiind văzute în zonele Scorota Seacă, Iorgovanu, Albele, Soarbele, Valea Iarului, Pleşa, Piule, Dâlma cu Brazi, Peştera cu Corali, Pârâul Ursului.