Subestimarea riscurilor financiare, schemele de remunerare care au încurajat asumarea acestora şi apusul inovaţiei financiare, sunt doar câteva dintre cauzele crizei economice, consideră analistul Daniel Dăianu.
De asemenea, europarlamentarul spune că alte cauze care au dus la declanşarea crizei au fost deficitul de reglementări şi politica banilor ieftini care a definit capitalismul în ultimii ani.
Dăianu susţine că sfârşitul crizei nu va însemna dispariţia capitalismului, ci la o nouă formă a lui, care ar putea însemna un sistem “ dominat de competiţie, dar şi de o formă autoritară a acestuia “.
Astfel, analistul spune că economiile europene ar putea adopta un sistem capitalist similar celui practicat în China.
Criza, provocată de lipsa reglementărilor “Această criză subliniază că extremismul în politica economică financiară a dus la dereglementări succesive care au condus la criza economică“, a declarat pentru evz.ro, Dăianu.
Acesta a mai spus că reglementările “nu înăbuşe piaţa liberă“, ci mai mult, acestea ar reprezintă o modalitate de ieşire din criză.
Ieşim din criză anul acesta
În ceea ce priveşte estimările privind sfârşitul crizei economice, europarlamentarul estimează că economia va începe să îşi revină la sfârşitul acestui an.
“Chiar dacă vom avea o revenire a economiei în ultima parte a anului 2009, relansarea economică în Europa va fi anemică, din cauza dezgheţării dificile a pieţei creditării, care va menţine costul creditului ridicat“, a precizat Daniel Dăianu.