Evenimentul Zilei > Actualitate > Capitala intră în scenariul galben după ce a depășit rata de infectare de 2 cazuri la mia de locuitori. Ce măsuri se impun
Capitala intră în scenariul galben după ce a depășit rata de infectare de 2 cazuri la mia de locuitori. Ce măsuri se impun

Capitala intră în scenariul galben după ce a depășit rata de infectare de 2 cazuri la mia de locuitori. Ce măsuri se impun

Rata de infectare cu coronavirus, comunicată de DSP, a trecut în Capitală de pragul de 2 cazuri la mia de locuitori, a afirmat subprefectul Municipiului Bucureşti, Florela-Antonela Ghiţă. Bucureștiul intră în scenariul galben.

După depășirea acestui prag, legislația prevede o serie de restricții. Comitetul municipal pentru Situații de Urgență (CNSU) trebuie convocat pentru a comunica impunerea restricțiilor.

Există câteva restricții care se aplică în scenariu galben, care se activează la o incidență de peste 2 la mie, incidență pe care municipiul București tocmai a depășit-o.

Aceste restricții sunt cele legate de numărul de spectatori permiși în sălile de cinema și de spectacole – cel mult 70%, dar și la competițiile sportive care se desfășoară în sală – cel mult 50%. De asemenea, capacitatea de ocupare a acestora poate fi de maximim  70%, și asta doar în condițiile în care toate persoanele sunt vaccinate.

Este permisă organizarea de evenimente private, cum ar fi  nunțile, botezurile, mesele festive, dar cu număr limitat de participanți – maximum 150 de persoane în exterior, ori cel mult 100 de persoane în interior. Desigur, astfel de evenimente pot fi organizate cu respectarea normelor de protecție sanitară.
În cazul școlilor, orele de educație fizică se mută din sala de sport afară.

Ce prevede în acest caz Hotărârea nr. 50 a CNSU din 26 iulie

Activitățile culturale, artistice și de divertisment pot  fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Întrebată când va avea loc şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru noi măsuri în Capitală, având în vedere ultima hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Florela-Antonela Ghiţă, subprefectul Capitalei, a declarat că mai înainte de atingerea incidenţei 3 vor fi adoptate măsurile necesare la atingerea ratei de 2 la mia de locuitori, acest lucru fiind posibil vineri.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: