Capitala, în prag de criză! Încălzirea și apa caldă intră în faliment

Capitala, în prag de criză! Încălzirea și apa caldă intră în faliment

Compania Municipală care ar trebui să funizeze apă caldă şi căldură, în locul RADET, nu are licență de prestare a serviciului. Falimentul regiei bucureştene de termoficare ar putea fi declarat pe 8 martie. Soluţia cea mai ieftină, atât pentru Primărie cât şi pentru bucureşteni, este renunţarea la sistemul centralizat şi trecerea la centrale de gaze de bloc sau apartament. Asta şi în condiţiile în care, de la 1 aprilie, de subvenţii vor beneficia doar consumatorii cu venituri foarte mic.

Compania Municipală Termoenergetica va prelua activitatea RADET, iar Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA se va ocupa de partea de investiţii necesare sistemului de termoficare, a declarat administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, după adoptarea de către Consiliul General al Capitalei, în şedinţa de marţa trecută, a mai multor proiecte care vizează sistemul de termoficare.

Primarul general Gabriela Firea a dat asiguri că, indiferent dacă RADET şi ELCEN vor intra în faliment, furnizarea apei calde şi a căldurii nu se va opri niciun minut: „Pozițiile publice exprimate de administratorul judiciar al ELCEN, precum și modul în care au amânat timp de peste un an adoptarea Planului de reorganizare a RADET, arată limpede că preocupările entităților aflate în subordinea guvernului nu sunt legate de modul în care bucureștenii sunt alimentați cu energie termică, ci doar de recuperarea unor datorii istorice, generatoare probabil de comisioane și onorarii de succes sau, și mai grav, de interese politice meschine. Îi asigur pe toți locuitorii Capitalei că furnizarea agentului termic nu va fi oprită nici măcar un minut, indiferent dacă RADET și/sau ELCEN vor intra în faliment, iar soluția găsită de Primăria Capitalei împreună cu grupurile politice reprezentate în Consiliul General pune bazele funcționării sustenabile a sistemului și a modernizării acestuia în perioada următoare”. Opoziţia nu crede în promisiuni Însă, consilierii generali din partea USR contestă măsura impusă de primarul general şi o numesc pe Gabriela Firea „primarul faliment” al unei administraţii eşuate. Despre noua situaţie am stat de vorbă cu Ana Ciceala, consilier general din parte USR.

Ne puteți urmări și pe Google News

- EVZ: Ce se va întâmpla concret cu RADET după cele petrecute săptămâna trecută în CGMB?

- Ana Ciceala: Concret, nu este deloc clar ce se va întâmpla cu RADET fiindcă depinde de judecătorul sindic, de creditorii lui, ELCEN și ANAF. Și de negocierea dintre Ministerul Energiei și Primăria București. Paradoxal, ce s-a întâmplat în CGMB nu a avut absolut nicio legatură cu RADET. Este posibil să aflăm că RADET intră în faliment sau că rămâne în insolvență și că se prorogă termenul pentru depunerea planulului de reorganizare. În oricare din cazuri, termia nu va putea fi transferată din gestiunea RADET către Energetica Servicii fără acordul creditorilor RADET, care au anunțat că nu agreează deocamdată transferul. În plus, Energetica nu are licență de prestare a serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, deci are și o problemă tehnică și juridică majoră. Primarul Firea minte prin omisiune. Ne-a spus, în ședință, că Energetica are licențe dar nu ne-a spus că îi lipsește taman licența necesară.

-EVZ: Care era soluţia bună?

-Ana Ciceala: În niciun caz salvarea unei societăți înființată ilegal, creată pentru a căpușa de la bugetul Capitalei. Sistemul de termoficare este în proprietatea Primăriei, iar proprietarul, ca în orice alt domeniu, poate face reparații capitale asupra bunurilor sale. Primăria nu are nevoie de o companie pentru a repara sistemul de țevi, centralele etc.

Sistemul de termoficare al Bucureștiului, vechi de 50 de ani, are nevoie de investiții de modernizare urgente, reparații și înlocuiri de țevi și magistrale 24 de ore din 24 în perioada caldă. Pe scurt, de multă muncă în regim non-stop. Numai ca sa supraviețuiască unei alte ierni. Pe termen mediu și lung, de un plan super detaliat pe 10 ani, cu planificare lucrări și investitiții, de redimensionare și modernizare de puncte termice, de optimizare a distribuției și automatizare întregului sistem.

Ce ne-a propus Firea a fost precum a face o fabrică de costume în care investești toți banii dar constați după că oamenii aveau nevoie de pulovere ca să nu înghețe și că este prea târziu ca să le tricotezi fiindcă a venit din nou iarna. Sintetizând, avem nevoie de muncă la țevi, nu de inginerii juridice pentru redirecționări de fonduri către cumetri, colegi de PSD și alți prieteni.

-EVZ: Ce veţi face în continuare? Veţi ataca iar în instanţă înfiinţarea companiei Energetica?

-Ana Ciceala: Vom apăra în continuare patrimoniul și bugetul Municipiului București de primarul Firea. Încă analizăm cu juriștii noștri posibilitățile de anulare a hotărârii de marţe trecută. Nu s-a luat o decizie, dar analizăm și varianta aceasta. Oricum, pe Energetica avem în prezent un proces de dizolvare și radiere de la Registrul Comerțului, acel dosar merge mai departe, iar un prim termen este pe 25 martie.

 

ELCEN şi ANAF, creditorii majoritari, l-au supărat pe Piperea

Administratorul judiciar al RADET, RomInsolv SPRL, condusă a avocatul Gheorghe Piperea, a criticat dur, în Procesul Verbal al Adunării Creditorilor din 22 februarie, ELCEN şi ANAF, creditorii majoritari ai RADET, care nu au votat planul de reorganizare. ELCEN este înscrisă la masa credală a RADET cu o creanţă reprezentând 96,68 la sută din totalul datoriilor, adică 3,7 miliarde de lei. RomInsolv arată că „poziţia ambiguă a ELCEN este nejustificată şi ilegală, întrucât lasă să se înţeleagă că varianta falimentului, în care nu ar primi nimic din rezultatul lichidării, este preferabilă variantei reorganizării în care ar primi 4,91 la sută din creanţă, urmând ca la închiderea reorganizării creanţa sa rămasă neachitată să fi fost deja renegociată şi eşalonată”.

Mai mult, creditorii Electrocentrale București (ELCEN), principalul furnizor al RADET au cerut administratorului judiciar al companiei să caute oferte de la firme de avocatură pentru a recupera în justiţie de la Primăria Capitalei datoriile RADET. Comitetul creditorilor ELCEN (ANAF, Engie – Distrigaz Sud Rețele, Transgaz și Alpha Bank) a decis „aprobarea inițierii de către Sierra Quadrant Filiala București SPRL a demersurilor pentru solicitarea de oferte de servicii juridice în vederea demarării procedurilor de recuperare de la Primăria Municipiului București a sumelor datorate Electrocentrale București SA”, spune un document citat de Profit.ro.

Primăria Capitalei nu va plăti nici un leu din datoria RADET

În opinia lui Gheorghe Piperea, Municipalitatea nu va achita cei 1,2 miliarde de lei, așteptați cu sufletul la gură de ELCEN. „Este imposibil din cel puțin trei motive. În primul rând a fost o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din februarie 2017, în care magistrații spuneau „ELCEN nu are nici o creanță contra primăriei, are o creanță contra RADET”. În al doilea rând, nu există nici măcar o singură Hotărâre de Consiliu General al Primăriei Capitalei care să spună „da, ne asumăm această sumă și o plătim în locul RADET”. Or, Primăria are o cu altă filosofie în legătură cu această insolvență. Anul trecut în august, Municipalitatea a alocat - și vorbim de o hotărâre obligatorie, un act administrativ, cu efect executoriu - pentru salvarea sistemului de termoficare 1,2 miliarde de lei. Dar banii ăștia nu se duc către ELCEN. Nici măcar către RADET. Banii aceștia se vor duce către ANAF cu titlu de cumpărarea a creanței ANAF contra ELCEN. După care Primăria Capitalei va prelua, în contul creanței, activele EL CEN. Acesta este modelul de business, de transfer de business, pe care nu l-au înțeles și nici nu l-au acceptat cei de la ELCEN.

În plus - și asta este a treia și cea mai importantă chestiune - dacă primăria, prin absurd, și-ar asuma această obligație să plătească în locul RADET 1,2 miliarde de lei către ELCEN, ar fi un ajutor de stat ilegal”, a opinat, în exclusivitate pentru EVZ, administratorul judiciar al RADET, care și-a și argumentat punctul de vedere: „Este o hârtie pe care ne-a trimis-o în mod oficial Consiliul Concurenței și este destul de recentă - în urmă cu două săptămâni – în care atrage atenția asupra acestui aspect. Că ar fi un ajutor de stat ilegal ca o întreprindere, care ar trebui să activeze într-un mediu concurențial, să fie sprijinită cu bani mulți de către Autoritățile publice. Ar fi încălcate prevederile Articolului 107 din Tratatul de Funcționare al UE (TFUF) privind funcționarea firmelor. Raționamentul ar fi că o întreprindere a statului român a fost ajutată să concureze și a tulburat concurența. Acesta este raționamentul, simplist dacă vreți, al celor de la Comisia Europeană”.

Planul de reorganizare a RADET a fost înregistrat pe 2 februarie 2018 la Tribunalul Bucureşti, iar pe 19 decembrie a fost actualizat printr-un Addendum, în sensul transferului de activitate către o entitate desemnată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (Compania Municipală Energetică Bucureşti). Decizia privind falimentul RADET va fi luată pe 8 martie, judecătorii hotărând, miercurea trecută, să aștepte posibile contestații care ar putea fi depuse cu privire la hotărârea luată de Adunarea Generală din 22 februarie, în care s-a consemnat, se pare, împotriva evidenţei, că majoritatea creditorilor au acceptat planul de reorganizare.

PNL a salvat-o pe Firea

Proiectul privind înfiinţarea a două companii municipale care să preia activităţile RADET a fost aprobat, marţea trecută, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu 37 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şase abţineri, consilierii PNL votând alături de cei ai PSD. Prim-vicepreşedintele PNL Bucureşti Alexandru Nazare declara, înainte şedinţei, că RADET nu a fost salvat de la faliment, iar singura soluţie pentru ca bucureştenii să beneficieze de servicii de termoficare în condiţii bune este înfiinţarea unei noi companii - Termoenergetica.

„PNL Bucureşti a venit cu soluţii concrete pentru rezolvarea problemei termoficării. Aceste soluţii nu au fost luate în calcul şi nici nu ni s-a răspuns la problemele ridicate de noi. Gabriela Firea este în faţa falimentului RADET şi, practic, nu mai are nicio soluţie în faţă. (...) Doamna Firea declara vineri că a salvat RADET de la faliment şi că votul creditorului în cazul RADET este un vot care se poate interpreta implicit de aprobare, este un vot ambiguu, spune doamna Firea. Nu există un vot ambiguu, există „DA”, „NU” sau abţinere. În fapt, doamna Firea ne ascunde că aceşti creditori ai RADET s-au împotrivit planului de reorganizare, astfel că nimic nu mai salvează RADET de faliment, aşa că termenul limită este 27 februarie (pentru declararea falimentului RADET - n.r.). Soluţia alternativă este propusă de noi încă din campania electorală din 2016 şi se referă la înfiinţarea acestei companii - Termoenergetica -, ce urmează să preia, practic, de la compania Energetica, înfiinţată de doamna Firea, toate activele necesare”, a spus Nazare.

El a adăugat că înfiinţarea companiei Termoenergetica este „un gest de responsabilitate şi de respect faţă de bucureşteni şi numai înfiinţând legal o companie nouă, aprobată în Consiliul General, pot fi salvaţi cei 176 de milioane de euro, bani europeni destinaţi RADET, care în momentul de faţă nu pot fi accesaţi, pentru că Regia, fiind în insolvenţă, nu poate depune proiectul.

 

În insolvenţă din octombrie 2016

RADET București se află începand cu octombrie 2016 în insolvență. Regia administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deținând 43% din piață. Furnizează energie termica pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenti economici. RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% dintre consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și agenți economici).

 

Centralele termice de apartament, o miză uriașă

„Al doilea aspect care ne dă dreptul să credem că se vrea falimentarea RADET ține de faptul că în jurul ELCEN se află o sumedenie de întreprinderi care au interesul, mai degrabă, ca acest sistem de termoficare care e centralizat să nu funcționeze. Astfel încât oamenii în București să fie obligați să își pună centrale termice de apartament. Iar acest lucru este extraordinar de grav. Imaginați-vă ce ar însemna Bucureștiul care are 1,2 milioane de oameni care sunt în momentul de față alimentați cu energie termică de la RADET, plus restul care sunt pe alte sisteme de încălzire, ce ar însemna să apară aproape 600.000 de centrale de apartament, într-o perioadă de un an, doi, în București”, se vaită Piperea.

Poluarea, bat-o vina!

El susţine menţinerea sistemului centralizat, dând vina pe poluare, uitând să spună că în România sunt mari oraşe în care s-a renunţat total la acesta: „Poluarea pe care o vedem și o resimțim acum este nimica toată față de nivelul de oxid de azot care ar fi emanat în atmosferă de aceste sute de mii de centrale. Și cu toate astea firmele de gaz care sunt în jurul ELCEN își doresc acest lucru: dotarea oamenilor cu centrale de apartament. Raționamentul e simplu. În felul acesta ar vinde gaz mai mult și mai scump. S-ar putea considera că este o teorie a conspirației. Dar nu e. Dacă vă uitați pe deciziile pe care le ia ELCEN veți vedea că, întotdeauna, alături de ELCEN este ENGIE. Și votează identic”.

Socotelile care arată că bucureştenii ies în câştig

Potrivit datelor RADET, consumul de energie termică al unui apartament cu trei camere din Bucureşti este de 8,22 Gcal pe an. Subvenţia pentru o Gcal este de 224 de lei, deci, în doi ani, bugetul Primăriei oferă în total o subvenţie de aproape 3.700 de lei pentru acest apartament. Cu aceşti bani, potrivit calculelor site-ului engie.ro, se poate achiziţiona o centrală termică pe gaze, de generaţie nouă, în condensaţie, care să poată fi montată în respectivul apartament, de o capacitate suficientă pentru a-i asigura confortul termic.

În cazul încălzirii de la regiile termice locale costul anual ar fi mai mare cu 20% decât la centralele murale dacă luăm în calcul preţul subvenţionat. Fără subvenţii preţul este cu 65% mai mare, arată calculele făcute de specialiştii de la Ariston.

 Conform bilanţului energetic al sistemului de termificare al SACET Bucureşti, comandat de Primăria Capitalei, termoficarea din Bucureşti are nevoie de lucrări, mai ales la reţeaua primară de transport, dar şi de redimensionări de conducte şi de contorizări suplimentare, valoarea totală a lucrărilor fiind de circa 1,5 miliarde de euro. Reţeaua primară de transport a apei fierbinţi, gestionată de RADET, are o lungime de 987 km, iar două treimi din ea este mai veche de 25 de ani.

De la 1 aprilie ar urma să vină prăpădul

Guvernul a amânat cu un an, până la 1 aprilie 2019, intrarea în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2018 și prin care este modificat radical sistemul de acordare a subvențiilor pentru încălzirea locuințelor. Când va intra în vigoare noua lege, subvenţia la încălzire, acordată de autorităţile locale, de care beneficiază acum toată lumea, va trebui acordată individual, fiecărui beneficiar. Iar fiecare consumator trebuie să aibă contract cu furnizorul de energie termică. Lucru care acum nu prea se întâmplă, contractele fiind încheiate între furnizorul de energie termică (RADET, în cazul Bucureştiului), şi asociaţiile de proprietari/locatari.