"Capital": Împrumuturile se ieftinesc doar pentru unii clienţi

Ordonanţa 50/2010 ar trebui doar să transparentizeze comisioanele impuse de bănci, însă actul normativ cere ca unele dintre acestea să fie eliminate.

Clienţii băncilor văd în OUG nr. 50 o oportunitate de a-şi ieftini creditele. Actul normativ are însă acest efect doar pentru unele dintre creditele vechi. Două credite de consum în euro cu rate similare în prezent îşi vor schimba diferit condiţiile după aplicarea noii legislaţii, scrie revista "Capital".

Contractate de la două bănci, la începutul anului 2007, în valoare de 5.000 de euro, pe cinci ani, cu DAE de 21,4% şi rate de 132 de euro, ambele credite aveau, pe lângă dobândă, un comision de 0,5% aplicat la sold. Plata comisioanelor echivalează cu 25 de euro în fiecare lună, însă la primul credit comisionul se numeşte "de administrare", iar la al doilea credit este "de risc".

Ca urmare a aplicării Ordonanţei nr. 50, comisionul de risc este anulat, ceea ce înseamnă că doar rata la cel de-al doilea credit se micşorează cu 25 de euro, iar la primul rămâne neschimbată.

Pe partea de comisioane, efectul actului normativ este de diminuare a costurilor creditelor. Prevederile ordonanţei referitoare la comisioane nu sunt inspirate din Directiva Europeană pe care România a implemen tat-o cu întârziere, ci sunt invenţii autohtone.

Riscul de dobândă la creditele în valută

Interpretarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în privinţa legării dobânzilor de indici interbancari de referinţă este că îi va pricopsi pe cei îndatoraţi în valută cu rate mult mai mari în următorii ani. Clienţii încep să conştientizeze tot mai mult riscul de dobândă şi vor să obţină marje cât mai mici.

Rata EURIBOR, indicele interbancar de referinţă pentru împrumuturile în euro, este acum la un nivel foarte scăzut - 0,87%, la trei luni, şi 0,95%, la şase luni. În primul trimestru al anului viitor EURIBOR la trei luni ar putea ajunge însă la 1,8%, potrivit estimărilor analiştilor, iar, în ultimul trimestru din 2012, chiar la 3,4-4%, ceea ce va atrage o scumpire amplă a creditelor.

Dacă la un credit de 50.000 de euro, pe 30 de ani, cu dobânda de 5,8%, rata este acum de circa 294 de euro, aceasta ar putea ajunge la 424 de euro la sfârşitul lui 2012.