Problema ascunsă în alegerile europene: Capcana Datoriilor!

Problema ascunsă în alegerile europene: Capcana Datoriilor!

Cetățenii Uniunii Europene sunt chemați să voteze săptămâna aceasta pentru Parlamentul European. Nu este un Parlament real și nu are perspective să devină unul, deoarece toate deciziile importante sunt luate de șefii neparticipați ai Comisiei Europene și ai Băncii Centrale Europene, denumită: Cea mai proastă bancă centrală din lume, notează Guardian. Dar nimeni nu doreşte să vorbească despre ce este dincolo de această imagine a UE.

Economia arată din ce în ce mai fragilă 

În ansamblu, PIB-ul nominal al zonei euro stagnează. În scădere cu 12% sunt cele șase economii cele mai mari în perioada 2008-2017. Uniunea Europeană rămâne indiferentă față de nevoile cetățenilor, în timp ce se ocupă de fiecare capriciu al corporațiilor. Chiar și așa, sistemele capitaliste de relaxare și alte scheme capitaliste promovate de BCE, cum ar fi Parteneriatele Public-Private (PPP) sau noile operațiuni de refinanțare pe termen lung (TLTRO-III), nu pot salva situaţia. În UE, ponderea datoriei publice în PIB a scăzut de la 83,3 % la sfârșitul anului 2016 la 81,6 % la sfârșitul anului 2017, potrivit ec.europa.eu.

Donald Trump declară cu blândețe "Nu-mi pasă de Europa".

Ne puteți urmări și pe Google News

Arătând că SUA consideră că continentul nostru este puțin mai mult decât o colecție de state vasale. În toate țările crește inegalitatea, regulile corporațiilor și oligarhii își impun voința. Franța liberală prezintă un autoritarism respingător împotriva Vestelor Galbene. Italia urmărește refugiații și romii, şi pe bună dreptate, este sufocată. Drepturile și veniturile lucrătorilor se erodează pretutindeni. Chiar și în țările cu succes economic, cum ar fi Germania, salariile reale rămân sub nivelul din 1990. 

Exploatarea astăzi este adesea efectuată prin datorii

Datoriile publice și private sunt mecanisme cruciale pentru transferul continuu al bogăției și al puterii de la săraci la cei bogați, de la cei slabi la cei puternici, de la mulți la puțini. Datoria publică în Uniunea Europeană de astăzi este de 13 trilioane de euro, ajungând la 81,6% din PIB. De exemplu, Grecia are 335 miliarde euro sau 181% din PIB, Italia 2,3 miliarde (132%) și Portugalia 225 miliarde (122%). Pe de altă parte, datoria publică germană la 2 trilioane este de 61% din PIB, iar taxa de 12 miliarde Luxemburg este de numai 21%. 

Datoria publică este o alegere politică, nu o lege a naturii 

În Europa de astăzi este folosită pentru subvenționarea corporațiilor, nu pentru starea socială a europenilor. În loc să-și acopere nevoile prin impozitarea pe cei bogați, statele le cer să se împrumute, să le fie îndatorate. Căzând mai mult în capcana datoriei, statele transferă resurse uriașe de la periferie la centru și de la sărac la bogat. 

Această datorie publică gigantică implică distrugerea instituțiilor democratice, ingroparea cetățenilor în datorii și furtul vieților copiilor noștri, iar aceste lucruri nu se spun în campaniile electorale, din păcate şi nici cei care ne reprezintă în Parlamentul European nu vorbesc despre aceste realităţi, pentru că le convine situaţia, le este bine acolo...