Festivalul filmului francez iese la înaintare cu "artileria grea": pelicule de la Cannes şi un invitat special, laureatul Palme d'Or de anul acesta, Laurent Cantet.
Cinemaul francez îşi scoate aşii din mânecă, la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, care debutează mâine, de la ora 20.00, la Cinema Pro. Până pe 11 decembrie, evenimentul propune peste 50 de filme, cele mai multe trecute întâi pe la Cannes, şi câţiva invitaţi speciali: Laurent Cantet, ultimul laureat cu Palme d’Or, regizorii Albert Serra, Nicolas Klotz şi Laetitia Colombani sau Lolita Chammah.
Seara de deschidere i-a fost rezervată unei producţii care a făcut vâlvă în presa din Hexagon, în ultimele săptămâni: „Mesrine: Instinctul morţii“, prima parte a unui diptic regizat de Jean-François Richet, cu Vincent Cassel şi Gérard Depardieu în distribuţie. Filmul a răscolit memoria colectivă, readucând în discuţie un caz celebru în anii ’70, cel al „Omului cu o mie de feţe“. Jacques Mesrine a jefuit zeci de bănci, magazine şi locuinţe şi a omorât peste 30 de oameni, reuşind să evadeze spectaculos din închisoare sau din arestul poliţiei de mai multe ori. În 1979, când devenise „inamicul public nr. 1“ al Franţei, poliţia l-a împuşcat la Paris, într-o acţiune controversată. Partea a doua a filmului, „Mesrine: Inamicul public nr.1“, va fi proiectată luni, 8 decembrie, tot la Cinema Pro.
Rivalul lui Bond, în retrospectivă
Un covor roşu va fi întins tot luni, de la ora 20.00, la Cinema Pro, pentru Laurent Cantet (47 de ani), noul „Mungiu al Franţei“. Cineastul va asista la premiera filmului său laureat cu Palme d’Or anul acesta la Cannes, „Entre les murs“/ „În clasă“, alături de una dintre profesoarele-actriţe din film, Anne Moroianu. Pentru o viziune completă asupra palmaresului regizorului, festivalul organizează o retrospectivă a filmelor sale, care include „Resurse umane“, titlu care l-a lansat în 2001. Pe jumătate ficţiune, pe jumătate documentar, jucat de actori-elevi neprofesionişti şi cu François Begaudeau (scriitorul a cărui carte a inspirat filmul) în rolul principal, filmul e o cronică a relaţiei dificile profesor-elev în contemporaneitate.
Alte retrospective le vor fi rezervate actorilor Mathieu Amalric (rivalul lui James Bond în „Quantum of Solace“) şi Sandrine Bonnaire („Scafandrul şi fluturele“), două dintre numele grele ale cinemaului francez. Cristi Puiu va avea „mână liberă“ la film şi-şi va prezenta „Moartea domnului Lăzărescu“.
„Reconstituirea“ de la Cannes
Secţiunea care i-a lansat pe Martin Scorsese, Werner Herzog, Ken Loach, Jim Jarmusch sau Theo Angelopoulos - Quinzaine des Réalisateurs - aniversează şi la Bucureşti 40 de ani, după ce a sărbătorit la Cannes. Directorul secţiunii, Olivier Pere, va prezenta sâmbătă, la Cinema „Elvira Popescu“, de la ora 15.00, documentarul „40X15“, ce reia momentele importante din istoria Quinzaine. Unul dintre regizorii descoperiţ i de secţiunea canneză, Lucian Pintilie, va fi omagiat sâmbătă seara, la Cinema Pro. Filme premiate în trecut la Quinzaine, ca „Mean streets“ de Scorsese sau „Stranger than Paradise“ de Jarmusch, vor fi proiectate în festival.
Tot sâmbătă seara, amatorii de suspans sunt invitaţi la „Elvira Popescu“, pentru o noapte albă cu scenarii misterioase, precum „Prăbuşirea casei Usher“, o adaptare de Jean Epstein, cu orchestraţie live. Maratonul de filme franţuzeşti se încheie pe 11 noiembrie, cu „Mes stars et moi“, în prezenţa regizoarei, Laetitia Colombani.