Evenimentul Zilei > Actualitate > Vremea nefavorabilă închide șoselele la finalul săptămânii. Restricții de circulație în toată țara
Vremea nefavorabilă închide șoselele la finalul săptămânii. Restricții de circulație în toată țara

Vremea nefavorabilă închide șoselele la finalul săptămânii. Restricții de circulație în toată țara

Majoritatea drumurilor naționale și a autostrăzilor vor fi închise mașinilor de trafic greu în zilele de joi, vineri și sâmbătă, din cauza caniculei.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNAIR) a anunțat restricţii de circulaţie pentru mașinile de mare tonaj. Măsura va fi în vigoare în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, pe întreaga reţea rutieră, exceptând judeţele Harghita, Neamţ, Suceava şi Botoşani, din motive de caniculă.

Restricțiile de circulație pentru vehiculele de tonaj greu vor fi în vigoare între orele 12:00 – 20:00.

Potrivit CNAIR, introducerea restricțiilor de circulație are drept scop protejarea şi conservarea sectoarelor de drum asfaltate. Astfel, se previne apariția deformațiilor majore în asfalt care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţii de caniculă.

Măsura vizează autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Potrivit legislației în vigoare, circulația acestora poate fi interzisă temporar pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele aflate sub avertizări cod portocaliu de caniculă.

Tipurile de transporturi care sunt exceptate

Restricțiile de circulație nu sunt aplicabile pentru o serie de categorii de transportatori. Este vorba despre cei care asigură:

transporturile de persoane;

transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;

vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare;

transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor;

transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;

transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;

transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Avertizare meteo de caniculă

De menționat că meteorologii au actualizat, miercuri, avertizările de caniculă. Capitala și alte 7 județe vor fi în această săptămână sub avertizare cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi maxime între 38 și 40 de grade. Prima avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat va fi în vigoare în intervalul 28 – 31 iulie.

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul țării va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Din 29 și până în 31 iulie vor fi sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat Capitala și 7 județe, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Caraș-Severin (sudul județului).

În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în zonele sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: