Canicula a scăzut debitul Dunării cu o treime!

De când România a fost lovită de valul de căldură, nivelul Dunării a scăzut treptat, pe alocuri chiar formându-se insule. Debitul fluviului este, la intrarea în țară, de doar 2.700 m3/s, adică o treime din media multianuală a lunii august, potrivit Administraţiei Naţionale ,,Apele Române”.

Scăderea nivelului Dunării se vede foarte bine pe Brațul Borcea, unde apa s-a retras atât de mult încât s-au format plaje lungi, acoperite de nisip. Ocazie numai bună pentru firmele de construcții care-și trimit, zilnic, camioanele pentru a lua nisipul curat și gratis! 

La Galați, în mijlocul fluviului, de o săptămână au apărut insule care acum sunt acoperite de verdeață!    

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10.08 - 11.08.2015 a fost staţionar, având valoarea de 2.700 m3/s, sub media multianuală a lunii august – de 4.300 m3/s, anunță Administraţia Naţională ,,Apele Române”.

În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia - Tr. Măgurele, în creştere pe sectorul Zimnicea - Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila - Tulcea.

Prognoză proastă pe Dunăre

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere și în intervalul următor – va ajunge la 2.600m3/s.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Giurgiu şi în  creştere pe sectorul Olteniţa - Tulcea.

Râurile s-au transformat în pârâuri

Debitele râurilor se situează la valori cuprinse între 30-60% din mediile multianuale lunare, mai mari (adică de 60-90%) pe râurile din bazinele hidrografice Jiu şi Prahova şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crasna, Crișul Negru, Crișul Alb, Moraviţa, Caraş, Bârlad, Rm. Sărat, Jijia şi pe unii afluenţi ai Someşului, Mureşului, Timişului superior, Sucevei, Moldovei, Bistriţei şi Trotuşului.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

Prognoză mai bună pe râuri

Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale Crişurilor, cursul inferior al Oltului şi cursul superior al Prutului, unde vor fi scădere ușoară.  Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.