La nici două zile de la momentul în care a fost desemnat în postura de candidat al PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu a început să fie contestat atât de societatea civilă, dar și de Institutul Elie Wiesel sau deputatul evreu Aurel Vainer.
Ieri, nu mai puţin de 7 ONG-uri, printre care IPP şi SAR, au făcut apel la PNL să retragă candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei pe motiv că acesta „a avut şi are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată”.
FOTO: Marian Munteanu, într-o poză alături de stegarul dac, Cezar Avramuţă
Ulterior, la solicitarea EVZ, Institutul Elie Wiesel a declarat, despre candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian
Institutul Wiesel a menţionat şi o declaraţie a lui Munteanu, de la Antena 3: „Legea 217/2015 este o lege antisemită. Nu prea există antisemitism, mai degrabă xenofobie. Toți suntem filosemiți pentru că suntem creștini”. Despre această afirmaţie, Institutul a precizat: „Astfel de aprecieri populiste, lipsite de argumente nu fac decât să eludeze posibile evenimente sau stări emoționale generate de percepții socio-etnice negative sau de prejudecăți xenofobe, antisemite, rasiste”.
De altfel, într- o poză recentă, Marian Munteanu apare alături de membrii fondatori ai GPR (Grupul pentru România), unii dintre ei personaje controversate: „stegarul dac” Cezar Avramuță sau Tudor Ionescu, liderul partidului de sorginte legionară „Noua Dreaptă”. De altfel, și Munteanu este unul dintre fondatorii acestui Grup.
PNL se războieşte cu ONG-urile
În replică, într-o scrisoare nesemnată şi neasumată, Departamentul de Comunicare al PNL a acuzat ONGurile care au cerut retragerea sprijinului politic lui Marian Munteanu că „sunt cei mai noi politicieni ai României și susțin în mod deschis acțiunea unui partid politic”. „De această dată, acuzele nu mai vin din partea partidului condus de Ion Iliescu și nici din partea presei feseniste, ci din partea unor organizații și persoane care aparent consideră că dețin monopolul asupra ideii de societate civilă”, se arată în răspunsul neasumat al PNL.
Atitudinile antisemite l-au costat funcţia pe Bolcaş
Atitudinile antisemite l-au costat pe Lucian Bolcaş funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, în decembrie 2013.
El a fost acuzat, într-un raport publicat de institutul Elie Wiesel, că s-a opus, alături de Corneliu Vadim Tudor, înlăturării bustului lui Ion Antonescu din curtea bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena din București. Urmare a presiunii publice pe această temă, la acea vreme, USL nu l-a mai susţinut în funcţia de judecător la CCR.
Săftoiu: Strada nu a cerut partidelor să nu-și pună candidați
Prim-vicepreşedintele Adriana Săftoiu a dezvăluit ieri, la Digi24, că luni a acceptat să candideze din partea PNL la Primăria Capitalei, dar că, ulterior, conducerea partidului a luat decizia de a-l susține pe Marian Munteanu. Potrivit Adrianei Săftoiu, marţi dimineaţa s-au făcut ‚ „evaluări” şi s-a ajuns la concluzia că un candidat din afara partidului ar avea mai multe şanse. Întrebată dacă este o soluţie impusă de preşedinte, Săftoiu a negat. „Eu nu ştiu ca strada să fi cerut partidelor să nu îşi pună oameni de partid, nu. Societatea civilă a cerut partidelor să se reformeze şi să nu aducă în faţă oameni politici cu probleme de justiţie. Nimeni nu a cerut partidelor politice desfiinţarea lor. Asta ar însemna desfiinţarea democraţiei. Nouă ni s-a cerut să ne curățăm de oamenii care nu ne fac cinste”, a punctat Săftoiu. (Carmen Vintilă)
FOTO: Adriana Săftoiu
Quintus: PNL are un plan de rezervă
Preşedintele de onoare al PNL Mircea Ionescu Quintus, care de la bun început s-a opus deciziei conducerii partidului de a merge la Primăria Capitalei cu un candidat din afara partidului, a susținut ieri că există un plan de rezervă dacă Marian Munteanu va fi retras. Despre solicitarea ONG-urilor de a-l retrage pe Marian Munteanu, Quintus a spus că cel care ar trebui să aibă o reacţie este chiar candidatul. „Întrebaţi-l pe Marian Munteanu ce ar trebui să facă. Noi am stat de vorbă cu el, ne-am înţeles, de acum încolo el hotărăşte. (...) Eu ştiu trecutul lui, trecutul lui şi-l spune singur, nu-l spun eu”, a comentat Quintus apelul mai multor ONG-uri la conducerea PNL privind retragerea candidaturii lui Munteanu.
FOTO: Mircea Ionescu Quintus
„De data asta, însă, pot să vă spun că, dacă se întâmplă ceva suntem pregătiţi cu un plan de rezervă, dar Doamne fereşte să se întâmple ceva. Dacă domnul Marian Munteanu ar dori să se retragă, o ipoteză care mi se pare foarte îndepărtată, noi avem imediat ce pune la loc. De data asta îmi impun şi eu punctul de vedere”, a declarat Mircea Quintus. El a precizat că liberalii vor alege un candidat din partid.
Tot ieri, PNL a anunțat că Teodor Atanasiu va fi coordonatorul de campanie al lui Marian Munteanu. Atanasiu este cel care, în ședința conducerii PNL, a avansat numele acestuia pentru a candida la Primăria Capitalei. (Carmen Vintilă)
Aurel Vainer, puțin îngrijorat
Deputatul Federației Comunităților Evreiești în România, Aurel Vainer, a declarat pentru EVZ că este „puțin îngrijorat” în legătură cu Marian Munteanu. „Este greu să crezi că este cea mai bună soluție”, a apreciat el, amintind că mișcarea din care a făcut parte Munteanu era „foarte orientată spre naționalism”. „Deocamdată, punem semne de întrebare, ca să nu spun semne de exclamare”, a afirmat deputatul. Totuși, el a arătat că Munteanu ar putea răspunde și ar putea arăta că s-a schimbat. Vainer a mai spus că este „circumspect” că Munteanu ar putea fi un model pentru cei care au ieșit în stradă după drama de la Colectiv.
FOTO: Aurel Vainer