Cristina Pocora locuiește într-o casă ANL a cărei dobândire ridică mari semne de întrebare
Locuințele sociale au fost întotdeauna o problemă în România, numărul lor fiind mult sub nivelul necesar. Așa puține cum sunt, aceste case au mai fost date preferențial persoanelor importante, cu bani, care nu aveau nicidecum nevoie de ele pentru că și-ar fi permis cu siguranță o altă locuință. Din lăcomie, însă, politicieni sau directori bugetari au preferat să priveze de un acoperiș deasupra capului pe cineva care ar fi avut cu adevărat nevoie. Acum, unele dintre aceste persoane vin și promit electoratului marea cu sarea din postura de candidați la primăriile din București.
Avea bani să-și cumpere oricare altă casă, dar dacă a avut oportunitatea nu s-a dat în lături să ia un apartament ANL
Cristina Pocora, candidatul PNL la Primăria Sectorului 3, stă, în ciuda situației materiale foarte bune, locuiește într-un apartament dintr-o casă ANL, obținută cu ajutor de la stat și credit ipotecar. E vorba de procedura aceea cu liste de așteptare pentru locuințe sociale unde se înscriu alte câteva zeci de mii de persoane, familii tinere, cu copii, cu venituri modeste. N-a fost un impediment, nici măcar moral, pentru Cristina Pocora, persoană cu funcții importante și cu un venit măricel. Acum, în pragul alegerilor, vorbește oamenilor despre locuințe sociale și pare că nu are nicio problemă că ea a cumpărat cu preț subvenționat un apartament ANL, deși era evident că își permitea să cumpere orice altă casă.
În acest moment, Cristina Pocora locuiește în apartamentul ANL din Sectorul 6, având pe lângă acesta alte două apartamente și două case în București și Vrancea, dar și două terenuri în București, așa cum reiese din declarația de avere. Pe lângă acestea, candidata PNL deține și bijuterii de peste 5.000 de euro, o Dacia Duster și un BMW de aproape 70.000 de euro. Cu salariu de 5.000 de lei a obținut subvenție pentru o locuință socială Cristina Pocora spune acum că principalul ei scop este bunăstarea familiilor. Dar, conform declarației de avere, ea a primit ajutor de la Primăria Sectorului 6 pentru a-și construi, în 2010, o casă de 122 de metri pătrați în cartierul ANL Godeni din apropierea Lacului Morii, cartierul Giulești, deși avea deja o locuință împreună cu soțul său, omul de televiziune Dan Cruceru. Foarte interesant este modul în care candidata PNL a obținut subvenția pentru locuința respectivă, în condițiile în care nu era deloc eligibilă. Legea locuințelor sociale spune că „Titularul cererii de locuinţă şi ceilalţi membri ai familiei acestuia - soţ, soţie, copii şi/ sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuiatrebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate şi/ sau să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unităţii administrativ- teritoriale sau unităţii în care îşi desfăşoară activitatea.” Cu doar doi ani înainte însă, în 2008, Cristina Pocora cumpărase împreună cu soțul său un alt apartament în București. Cu toate acestea, Cristina Pocora a reușit să obțină casă de la stat, deși nu era eligibilă din acest punct de vedere. Pe lângă criteriul enunțat mai sus, o altă condiție obligatorie pentru a primi o locuință socială este ca salariul celui ce solicită casa să fie sub salariul mediu național.
În momentul în care Cristina Pocora a primit aprobare pentru apartament de la ANL, salariul mediu net era de 1.282 de lei, în timp ce Pocora, deputat la acel moment, primea o indemnizație de 5.199 de lei, potrivit declarației de avere de la momentul respectiv. Cu toate că nu era eligibilă, deputata Pocora a reușit să pună totuși mâna pe o casă de la stat.
Vecină cu foști miniștri, procurori și miliardari, în locuințe de la stat
Cristina Pocora nu e singurul demnitar într-o mare de săraci. Ea are parte de o companie selectă printre vecini. Persoane ca fostul primar de la Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan - Pinalti, Gheorghe Tinca, fost ministru al Apărării, Simion Maftei, fost şef la Romsilva, Eduard Romulus Goean, director de cabinet al lui Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanţelor, locuiesc în același cartier ANL.
Ce au în comun aceste persoane? Toți sunt oameni cu bani, influenți, care au fost la un moment agățați în sfera puterii politice. Averile lor însumează milioane de euro. Cu toate acestea, s-au bucurat să primească case de la stat, în dauna oamenilor nevoiași, care ar fi avut cu adevărat nevoie de acele case.
Ipocrizia atinge cote maxime: fals în declarația de integritate
Cu toate că este evident ajutorul nejustificat primit din partea statului, obținut prin puterea funcției de deputat, Cristina Pocora pare să nu aibă nicio reținere în a minți în declarația de integritate semnată la jumătatea lunii aprilie, în care este stipulat faptul că nu a fost implicată în obținerea unor avantaje patrimoniale nejustificate. Ba mai mult, în aceeași declarație susține că nu a fost implicată niciodată în cazuri de conflict de interes. Și în cazul locuinței ANL, Pocora pare să ridice minciuna la rang de artă, pentru că ea este anchetată în acest moment fix pentru conflict de interese, alături de alți deputați, pentru că și-ar fi angajat o rudă la cabinetul său parlamentar. Fapta este penală și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, conform Codului Penal.