Candidații la funcția de președinte se pot înregistra în cursa electorală. Când începe procedura

Președinția Republicii Moldova/Sursa foto: trm.md

Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că miercuri începe perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de președinte a Republicii Moldova. Totodată, pot fi depuse și solicitările de înregistrare în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Constituirea grupurilor de inițiativă

CEC a precizat că un candidat la funcția de președinte va constitui, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă. Pentru înregistrarea acestuia, setul de documente va fi depus la CEC. Ulterior, Comisia va analiza documentele depuse în termen de 3 zile și va adopta o decizie în acest sens.

CEC/Sursa foto: a.cec.md/ro

Termenul limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă este 31 august curent, inclusiv.

Înregistrarea candidaților pentru funcția de șef de stat

Concomitent, va decurge procedura de înregistrare a candidaților la funcția de președinte. Grupurile de inițiativă urmează să colecteze semnături pentru susținerea candidaților. Listele de subscripție trebuie să conțină cel puțin 15 000 și cel mult 25 000 de semnături ale susținătorilor, colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Astfel, se vor considera conforme unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături.

Cetățenii vor putea semna electronic pentru susținerea candidaților

În premieră, alegătorii vor putea să semneze electronic pentru susținerea candidaților la funcția de șef de stat. Procedura va fi realizată prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică” (SSI LSE), gestionat de CEC. Autentificarea și semnarea în sistem va fi posibilă doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile.

CEC a precizat că un alegător poate susține, prin semnătură pe listele de subscripție, mai mulți candidați. Totodată, acesta nu poate susține același candidat de două sau mai multe ori.

Semnare electronică/Sursa foto: Monitorul Fiscal

Grupul de inițiativă va prezenta pe suport de hârtie listele de subscripție cu numărul minim stabilit de legislația electorală, de 15 000 de semnături valabile ale susținătorilor. Totodată, diferența până la 25 000 de semnături va putea fi colectată prin intermediul sistemului.

Listele de subscripție cu semnăturile colectate și setul de acte prevăzute se vor prezenta la CEC pentru examinare. Termenul limită de depunere fiind 20 septembrie 2024, inclusiv.

De asemenea, din 21 august curent, partidele politice și blocurile electorale pot solicita la CEC înregistrarea în calitate de participant la referendum. Termenul limită de depunere a cererilor de înregistrare este 20 septembrie 2024, inclusiv.

Pe 1 august curent a început perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Campania electorală va începe pe 20 septembrie 2024.