Aseară discutam cu un prieten care-mi spunea o chestie stupefiantă: autoritățile au închis cinematografele și food-court-urile, cele care atrăgeau oameni, dar au lăsat deschise magazinele din mall-uri. Așa că administratorii acestora nu recunosc situația de forță majoră și încasează în continuare chirie.

Ionel Dancă ne spunea aseară că guvernul Orban a adoptat „pentru întreprinderile mici și mijlocii, facilitatea de amânare la plată a cheltuielilor cu utilitățile și plata chiriei”. Adică țineți magazinele deschise, chiar dacă nu intră nimeni în ele…

Câte luni poate plăti cineva o chirie uriașă pentru un spațiu comercial în care nu intră nimeni? O lună, două, după care vor da angajații afară…Iar ei vor intra în faliment.

De ce guvernanții n-au procedat așa cum s-a întâmplat în alte țări, unde s-au lăsat deschise doar farmaciile și magazinele alimentare? Pentru că i-a apucat zgârcenia. Vor să-i menajeze pe marii contribuabili, pentru că ei plătesc taxe și impozite. Uitând că vorbim despre un mecanism în care marii contribuabili au nevoie de aportul celor mulți pentru a face cifre de afaceri uriașe.

De ce nu se suspendă plata TVA și CASS în aceste luni în care nu există activitate economică, sau rulaj cum spune un prieten de-al meu? Pentru că i-a apăucat zgârcenia și se gândesc la veniturile imediate, nu la povara viitoare.

Este doar un exemplu de proastă politică economică în situație de criză. Ni se spun e că viața economică trebuie să meargă înainte. Cum se poate așa ceva, dacă tot Guvernul le cere românilor să stea în case minim 10 săptămâni? Eu aș ieși să susțin economia, m-aș duce într-un mall gol, poate că mi-aș cumpăra și pantofi, dar nu încalc recomandările dr. Streinu și risc să privit ca un nesăbuit?

Ce se întâmplă la București? Unde sunt măsurile de stimulare a economiei atât de necesare într-o perioadă în care starea de spirit va însemna enorm în recuperarea economiei? Anemice și insuficiente, le-am putea caracteriza binevoitor.

Înțeleg că le place să se joace de-a guvernul milităros, dar nu putem rămâne o țară în care principalii contribuabili sunt parlamentarii.

O să vă redau o parte a măsurilor anunțate de principalele țări europene, conform unui material întocmit de RRA.

Germania – Autorităţile economice au spus că Germania este gata să pună în circulaţie un pachet major de stimulente, cu 550 de miliarde de euro disponibili pentru credite de la banca de stat germană KfW.

Franţa – Preşedintele Emmanuel Macron a spus că Franţa va garanta credite bancare de până la 300 de miliarde de euro pentru companii.

Spania – Guvernul este pe cale să furnizeze 100 de miliarde de euro sub formă de garanţii pentru credite pentru companii şi încă 17 miliarde de euro ajutoare directe pentru menţinerea firmelor în funcţiune în timpul carantinei, totalizând 117 miliarde de euro.

Polonia – plan de stimulente de 51,3 miliarde de dolari care include amânări pentru plata datoriilor şi contribuţiilor sociale, garanţii de credite precum şi plata salariilor persoanelor care nu pot munci.

Republica Cehă – 3,5 miliarde de euro ajutoare directe pentru afaceri şi alte 30 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă indirectă, inclusiv garanţii, total 34 de miliarde de euro

Italia – Guvernul a promis să cheltuiască 25 de miliarde de euro.

Ungaria – Suspendă plata creditelor, atât pentru persoane particulare, cât și pentru companii. În sectoarele economice cele mai afectate – turism, servicii culturale, restaurante, transport de persoane – se va suspenda plata taxelor către stat în totalitate. De asemenea, taxele plătite de angajați se vor reduce subtanțial.

Lituania – 2,5 miliarde de euro pentru stimulente, inclusiv instrumente în numerar, credite fiscale şi garanţii de stat.

Cu voia dvs., ultimul pe listă…

România – 2,1 miliarde euro planificaţi pentru garanţii de stat pentru sprijinirea companiilor mici şi mijlocii.

Cam despre asta este vorba.

P.S. Chiar dacă nu ieșiți din case să știți că a apărut numărul 26 din Evenimentul Istoric. Îl puteți comanda pe www.agoramag.ro sau căuta la chioșcurile rămase deschise. Sfatul meu ar fi să vă faceți abonament, căci așa puteți cirti în siguranță. Viața merge înainte!