Evenimentul Zilei > International > Când şi cum scăpăm de Covid-19? Greii lumii au informaţia aşteptată de omenire
Când şi cum scăpăm de Covid-19? Greii lumii au informaţia aşteptată de omenire

Când şi cum scăpăm de Covid-19? Greii lumii au informaţia aşteptată de omenire

S-a aflat o posibilă dată în care este posibil ca una dintre superputerile lumii să revină la normalitate şi să scape pandemia de coronavirus.

Pentru a depăşi Covid-19 şi efectele nefaste generate de această boală infecţioasă e posibil să fie nevoie să purtăm mască până vara viitoare.

Cel puţin aşa va fi la britanici, ai căror experţi în sănătate au avansat un scenariu conform căruia la vară s-ar putea renunţa la distanţarea fizică.

Cel care a spus că peste 9 luni s-ar putea reveni la normalitate în Marea Britanie este șeful echipei care dezvoltă vaccinul pentru coronavirus la Universitatea Oxford.

Când vor avea vaccinul?

Andrew Pollard – șeful grupului de vaccinuri de la Oxford – a avertizat că şi dacă studiile despre vaccin sunt finalizate la sfârșitul acestui an, este posibil ca doza salvatoare să nu fie gata până până în 2021.

Chiar și atunci ar fi lansat un program de vaccinare numai pentru grupurile-cheie, cum ar fi lucrătorii din Sistemul Naţional de Sănătate, aflaţi în prima linie.

Profesorul Pollard a declarat că Marea Britanie nu are nicio speranță de a reveni la normalitate până când imunizarea în masă nu este pe cale de a începe, ceea ce înseamnă că vor fi necesare restricții până în vara viitoare.

Presiuni pe Boris Johnson

Avertismentul vine în timp ce prim-ministrul Boris Johnson este supus presiunii de a impune un blocaj de două săptămâni, care să acţioneze ca un „întrerupător de circuit” împotriva Covid-19.

„Viața nu va reveni la normal până cel mai devreme în vară. Este posibil să avem nevoie de măști până în iulie”, a declarat profesorul Pollard la un seminar online.

„Dacă ajungem la un vaccin eficient în prevenirea bolii, acesta este de departe cel mai bun mod de a controla virusul.

Dar, pe termen mediu, vom avea în continuare nevoie de tratamente mai bune

Când viața revine la normal? Chiar dacă am avea suficient vaccin pentru toată lumea, în opinia mea este puțin probabil că vom fi foarte repede într-o poziție în care regulile de distanțare fizică pot fi abandonate”, a completat acesta.

Oxford Vaccine Group

Oxford Vaccine Group este condus de Universitatea Oxford și lucrează în prezent la dezvoltarea unui vaccin cu compania de medicamente Astrazeneca.

Este cel mai avansat dintre studiile clinice susținute de Marea Britanie și, la începutul acestei luni, au crescut speranțele că un vaccin ar putea fi gata la timp pentru Paști.

Dar profesorul Pollard a avertizat să nu se aștepte ca acesta să fie disponibil la începutul anului nou.

Chiar dacă studiile au succes, vaccinul va avea nevoie de aprobarea Agenției de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale, a explicat el.

Evaluarea finală va dura probabil săptămâni, iar lansarea vaccinului va reprezenta o „imensă provocare logistică”, a avertizat el.

„Odată ce vom obține rezultatele procesului, nu-mi pot imagina că vor face asta peste noapte.

Va trebui să examineze datele foarte atent – publicul nu s-ar aștepta la mai puțin”, a completat Pollard.

Şansele pentru marele blocaj

Un apropiat al cabinetului premierului a declarat marţi seară că există șanse de 60 la sută ca măsura să fie introdusă doar o săptămână, iar asta ar urma să se întâmple vineri.

Comitetul consultativ Sage al oamenilor de știință guvernamentali le-a spus tot ieri miniștrilor că „întrerupătorul de circuit” va duce marșul virusului înapoi cu 28 de zile.

Totuşi, Johnson a refuzat să pună în aplicare măsurile draconice și a dezvăluit în schimb blocaje locale pe trei niveluri – Liverpool fiind imediat afectat de cele mai mari restricții în această pandemie de coronavirus.

sursa: thesun.co.uk