Evenimentul Zilei > Actualitate > Când se va atinge pragul de imunizare colectivă în România? Valeriu Gheorghiţă a făcut anunțul așteptat de toată lumea
Când se va atinge pragul de imunizare colectivă în România? Valeriu Gheorghiţă a făcut anunțul așteptat de toată lumea

Când se va atinge pragul de imunizare colectivă în România? Valeriu Gheorghiţă a făcut anunțul așteptat de toată lumea

Situația epidemiologică a determinat autoritățile să impună noi restricții începând cu 25 octombrie. Duminică seara, Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului național de vaccinare, a vorbit despre situația actuală din România și despre momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă.

Duminică după-amiază, Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului național de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a susținut o conferință de presă la Biblioteca Naţională, unul din cele șase centre din Capitală ale „Maratonului vaccinării pentru viaţă”. Oficialul susține că, în acest moment, acoperirea vaccinală a ajuns la un procent de 40% în cazul adulților. Conform unor estimări, dacă lucrurile vor continua cel puțin în ritmul acesta, România ar putea atinge pragul de imunizare colectivă până la sfârșitul anului.

„Datoria noastră este să creştem progresiv capacitatea de vaccinare aşa încât în următoarele săptămâni să putem atinge rata de 70% persoane vaccinate din populaţia adultă. În acest moment, rata de acoperire vaccinală este de 40% la populaţia adultă, de peste 18 ani. (…) Pentru că în aceste zile oamenii au arătat o dorinţă în creştere (…) pentru vaccinare, UMF Carol Davila, Colegiul Medicilor din Bucureşti şi Direcţia de Sănătate Publică vor organiza, în fiecare săptămână, un maraton de vaccinare în Capitală. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare”, a afirmat Gheorghiţă, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Biblioteca Naţională.

În cadrul declarațiile sale, președintele Comitetul național de vaccinare lansează o invitație tuturor direcțiilor de sănătate și universităților de medicină. Oficialul încurajează la organizarea evenimentelor care asigură la sfârșit de săptămână o creștere a capacității de vaccinare.

„Îmi doresc să creştem rata de vaccinare. Chiar mâine vom avea o întâlnire în format online cu reprezentanţii asociaţiilor de primari, comune, municipii, oraşe pentru a optimiza procesul de vaccinare şi în mediul rural, pentru a intensifica vaccinarea cu ajutorul echipelor mobile şi în comunităţile din rural. (…) Dar asta înseamnă că ar trebui să avem cel puţin 80.000 – 100.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, ca în următoarele 60 de zile să putem atinge rata de vaccinare de peste 70% din populaţia adultă. Eu cred că putem. Capacitate de vaccinare avem, număr de doze avem, colegi – corpul medical este dispus să facă acest efort şi suntem aici şi sperăm ca până la finalul acestui an 2021 (…) să spunem ‘Împreună învingem pandemia'”, a adăugat Gheorghiţă.

Ce înseamnă atingerea pragului de 70% din populația adultă vaccinată

În cadrul declarațiilor de presă, Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre atingerea pragului de imunizare colectivă, la care el speră să aibă loc până la finalul anului. Un procent de 70% din adulți vaccinați determină următorul val al pandemiei să nu aibă un impact atât de mare asupra noastă.

„Trebuie să înţelegem că la o rată de vaccinare de peste 70% la care se va adăuga şi numărul, şi procentul de persoane care au trecut prin boală, practic imunitatea colectivă, imunitatea de grup va fi mult mai mare (…). Vaccinarea cu schemă completă reduce riscul de deces de cel puţin 20 de ori. Astăzi, ar fi trebuit să avem de cel puţin de 20 de ori mai puţine decese decât înregistrăm, din păcate, în fiecare zi.

Cred că sunt pierderi uriaşe şi cred că societatea românească în ansamblul ei nu trebuie să mai accepte astfel de pierderi, dar, repet, trebuie să ne unim în jurul aceluiaşi obiectiv, în jurul aceluiaşi scop. Naţia românească nu e cu nimic mai prejos decât ceea ce se întâmplă în Franţa, în Italia, în Spania, în Marea Britanie, în celelalte ţări europene care în momentul de faţă sunt într-o situaţie confortabilă, într-o situaţie stabilă din punct de vedere epidemiologic”, a mărturisit președintele Comitetul național de vaccinare.