Te-ai întrebat vreodată de ce toate mezelurile sunt roșii? Acestea conțin carne de proastă calitate și sunt un pericol pentru sănătate. După o vreme în frigider, șunca, parizerul și salamul devin lipicioase. Explicația este una foarte simplă.
Majoritatea românilor aleg să consume zi de zi mezeluri. Acestea sunt folosite în diverse rețete, dar și în sandwich-urile copiilor. Nutriționiștii au explicat că un preț mic poate însemna o șuncă proastă calitativ și plină de produse artificiale.
Mezelurile, un pericol pentru sănătate
„Citirea etichetei nu lămureşte majoritatea oamenilor. E- urile trecute acolo nu explică clar conţinutul lor de fapt”, spune Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară din Târgu Mureş.
Pe lângă produsele artificiale, mezelurile conțin și o cantitate mare de sare și grăsimi.
„Cantitatea de carne e nesemnificativă, o mare parte sunt tocăturile – carne dezosată mecanic- în mare parte resturi de carne. Şi apoi urmează lista aditivilor: glutamat monosodic care dă gust foarte bun şi provoacă dependenţă; nitriţi şi nitraţi de sodiu, arome sintetice, coloranţi”, mai spune Liana Conţiu.
De ce sunt mezelurile roșii?
Şi medicul Simona Drăgoi, specialist în igiena alimentaţiei şi nutriţie atrage atenţia că „ acea culoarea roşie a mezelurilor provine de la nitriţi de sodiu şi de potasiu, care stabilizează culoarea şi creşte perioada de valabilitate a produsului. Se mai adăugă fosfaţi şi polifosfaţi de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu, acele E-uri reglementate de legislaţie. Se mai poate adăuga amidonul modificat, sare în cantitate mare, făină de soia- recomandată ca şi proteină vegetală, dar nemodificată genetic!”.
O altă descoperire a fost că mezelurile conțin pulberea unei insecte, coşenila, originară din Mexic sau din ouăle acesteia. Producătorii se feresc să scrie pe ambalaj că șuncă conține E120 și o trec cu numele de Coşenilă. Specialiștii au mai demonstrat că un kg din acest colorant este produs din aproximativ 100.000-150.000 de insecte.
Experții au declarat că mezelurile de proastă calitate devin lipicioase după doar câteva zile. Șunca făcută dintr-un animal bolnav capătă un aspect lucios.
„Nu putem da vina numai pe aceşti aditivi pentru problemele de sănătate, dar sunt factori care favorizează apariţia acestora, în timp”, spune medicul Simona Felicia Drăgoi. Aceasta a mai declarat că nu este indicat să mănânci mezeluri în timpul dietei, potrivit exquis.ro