Când se poate circula pe Transfăgărăşan. Zăpada poate amâna redeschiderea de la 1 iulie

Când se poate circula pe Transfăgărăşan. Zăpada poate amâna redeschiderea de la 1 iulie

Turiştii care îşi doresc să se plimbe pe Transfăgărăşan trebuie să aştepte cel puţin până la 1 iulie, dar conform celor care se ocupă de întreţinerea celebrei şosele montane, momentul redeschiderii ar putea fi amânat chiar şi mai mult din cauza condiţiilor meteo.

Când se poate circula pe Transfăgărăşan. Iarna poate amâna redeschiderea de la 1 iulie, data care apare în Regulamentul de funcţionare al Drumului Național DN 7C - Transfăgărăşan. Conform regulamentului citat, Transfăgărășanul se închide între 1 noiembrie şi 30 iunie. Totuşi, această perioadă poate fi decalată în funcţie de condiţiile meteo.

Totodată, va conta şi cât de mult va fi afectat drumul de iarna care se prelungeşte în zonă. Practic, reluarea circulaţiei pentru turişti se face doar după o revizie specială, realizată de CNAIR. În prezent, stratul de zăpadă este consistent pe unii versanţi din cauza ninsorilor de la începutul lunii iunie. Amintim că în urmă cu doar 7 zile, Transfăgărăşanul era acoperit de munţi de zăpadă.

Drumarii care au intervenit atunci au descoperit că stratul de omăt depăşea chiar şi 7, 8 metri grosime. „Intervenim cu excavatoare, încărcătoare şi freze pentru îndepărtarea stratului de zăpadă care pe alocuri depăşeşte şi 7-8 metri”, spunea săptămâna trecută Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri (DRDP).

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşa arăta Transfăgărăşanul în urmă cu 7 zile

Transfăgărăşanul leagă Transilvania de Muntenia

În acest context, amintim că Transalpina, o altă șosea montană a României, se deschide în mod tradițional înaintea Transfăgărășanului. Evenimentul este programat adesea în luna mai, dar anul acesta a fost altfel. Din cauza pericolului de avalanșe din zonă, drumarii nu au putut interveni pentru eliberarea carosabilului. Transfăgărăşanul leagă Transilvania de Muntenia şi  traversează Munţii Făgăraş pe o distanţă de aproximativ 92 km.

Transfăgărășanul începe în comuna Bascov, județul Argeș, chiar de lângă orașul Pitești, și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara (151 km). Pe o lungime de aproximativ 91 km, porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari. În 2011, reporterul Mihnea-Petru Pârvu afla că Transfăgărăşanul ar fi trebuit să poarte numele lui Ceauşescu.

În articolul „Transfăgărășanul, Drumul printre nori sau Metroul munților, împlinește 45 de ani” puteţi admira imagini de arhivă cu muncitorii care au construit unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume.