Evenimentul Zilei > Politica > Când nu fac „reforme”, politicienii stau pe TikTok. Cum se conduce țara. „Aprecierile nu înseamnă și voturi”. VIDEO
Când nu fac „reforme”, politicienii stau pe TikTok. Cum se conduce țara. „Aprecierile nu înseamnă și voturi”. VIDEO

Când nu fac „reforme”, politicienii stau pe TikTok. Cum se conduce țara. „Aprecierile nu înseamnă și voturi”. VIDEO

TikTok, o aplicație de socializare care a cucerit tinerii, este utilizată și de politicieni pentru a explica anumite chestiuni legate de conducerea țării, vaccinare etc. Cel mai popular parlamentar român de pe TikTok este un userist care adună și 200.000 de aprecieri la postările pe care le publică.

TikTok, cea mai la modă platformă printre tineri, este vânată și de politicieni. Astfel, atât membri ai USR, cât și ai PSD realizează postări scurte și dinamice, ca să prindă la public. Postările nu înseamnă neapărat și voturi, spun specialiștii în strategii politice.

Pentru a-și cuceri publicul, parlamentarii români publică videoclipuri în care explică, în 30-40 de secunde, cum se realizează o lege sau cât costă mâncarea la Palatul Parlamentului.

Cel mai popular politician de pe TikTok. Ce împărtășește cu audiența

Cel mai apreciat politician de pe TikTok este deputatul USR Filip Havârneanu. „Sunt Gabi şi Mariana, ne-au sunat de la PROTV să ne ia un interviu, să afle despre voi. Vă spun un secret: avem liftiere. Noi nu putem să apăsăm singuri pe buton, e o persoană angajată care stă toată ziua”, a spus parlamentarul, potrivit stirileprotv.

@filiphavarneanu

#InvataPeTikTok #DeputatulTinerilor Voi cum lucrați de la distanță?

♬ sunet original – Filip Havarneanu

Deputatul USR le explică tinerilor aspecte legate de activitatea sa, cum se face o lege sau care este diferența dintre Camera Deputaților și Senat și altele. Postările sale adună de la câteva zeci de mii până la 200.000 de aprecieri.

„Surprinzător, sunt oameni care nu votează şi cred că e un lucru bun – putem să ajungem la un nou electorat”, a transmis deputatul Filip Havârneanu.

Și Dan Barna are TikTok, însă prinde mai puțin la public

Vicepremierul României, Dan Barna, are cont de TikTok. Pe platformă, Barna postează filmulețe cu mesaj pro-vaccinare, informații despre campaniile ecologice sau de voluntariat.

@dan.barna

🏃🏻‍♂️ Azi m-am alăturat inițiativei ♻️ #VinereaVerde – Stop! Azi mașina stă pe loc și am mers pe jos la muncă. #greenfriday #Romania #mediu #fyp

♬ sunet original – Dan Barna

Vicepremierul nu are la fel de mulți urmăritori, însă. Numărul acestora este de 491.

În prezent, TikTok a devenit platforma potrivită pentru a lansa atacuri la diverși membri din partide, însă „ e în avantajul lor dacă îşi exersează dicţia şi îşi fac o echipă care să le pregătească scenarii pentru internet”, au transmis specialiştii în comunicare politică.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu încearcă, la rândul său, să cucerească tinerii

Videoclipuri scurte, cu cât mai multe elemente grafice sau muzică, postează pe TikTok și Victor Negrescu, europarlamentar PSD. „Când le arăt ceva ce nu văd de obicei, la TV sau în ziare, am mai multe likeuri, mai multe comenatrii, o implicare directă”, a spus politicianul.

„În social media funcţionează o lege a numerelor mari. Dacă vrei să convingi nişte oameni să facă ceva, trebuie să ajungi la 1 mil de oameni, dintre care 10.000 să dea un clic şi 1.000 chiar să ţi rămână alături. Likeurile nu înseamnă voturi, popularitatea nu se traduce în intenţie de vot”, a spus consultantul Vlad Tauscance.

În România, pe TikTok sunt prezenți peste șase milioane de utilizatori. Jumătate dintre aceștia au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.