Evenimentul Zilei > Social > Când începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19. Ce categorii vor avea prioritate
Când începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19. Ce categorii vor avea prioritate

Când începe vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19. Ce categorii vor avea prioritate

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a vorbit, marți, despre vaccinarea cu a treia doză de ser imunizator. Medicul a anunțat cine sunt primele persoane care vor fi imunizate și când s-a stabilit să debuteze demersul în România.

Când începe vaccinarea cu a treia doză de ser COVID-19. Valeriu Gheorghiță a făcut ultimul anunț 

Vaccinarea cu a treia doză de ser imunizator ar putea să înceapă în România chiar de săptămâna viitoare, a anunțat, marți, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță. „O ședință de lucru în cadrul căreia s-ar putea lua o astfel de decizie va avea loc săptămâna aceasta. Programările pentru cea de-a treia doză de vaccin se vor face prin intermediul platformei de programare, care este în curs de optimizare în acest moment.

Doza a treia nu poate fi administrată mai devreme de 6 luni de la doza a doua. Prioritate la administrarea celei de-a treia doze vor avea persoanele predispuse la forme severe și persoanele care prin natura meseriei au risc sever de infectare, precum personalul medical sau personalul din învățământ.

Persoanele care se prezintă pentru prima dată la vaccinare se pot prezenta în continuare direct în centrele de vaccinare, în timp ce pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platforma de programare”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Cine va avea prioritate la a treia doză de vaccin 

Potrivit președintelui CNCAV, printre persoanele care vor avea prioritate la vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19 sunt: bolnavii oncologici, pacienții care au trecut prin transplant, pacienții cronici – boli pulmonare, cardiovasculare, renale, endocrinologice – diabet zaharat, bolile cronice sub tratament imunosupresor, pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe, personalul medical, precum și angajații din sistemul de învățământ.

„Strategia pentru administrarea celei de-a 3-a doze a vaccinului este în lucru în acest moment”, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

De ce este esențială vaccinarea cu o nouă doză. „Principalul motiv…”

Vaccinurile împotriva COVID-10 protejează pacienții, în procent mare, de dezvoltarea unor forme severe de boală, de riscul de spitalizare, precum și de deces, potrivit medicului. „Necesitatea vaccinării cu a treia doză este dată de contagiozitatea foarte mare a noii tulpini indiene Delta. În cazul tulpinilor mai vechi, nu ar fi fost necesară administrarea celei de-a treia doze după 6 luni, a subliniat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Principalul motiv pentru care trebuie să ne vaccinăm în acest moment este să ne salvăm viața. Este greu de prevăzut care va fi amploarea valului 4″, a mai precizat șeful CNCAV.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: