Când este cazul să-ţi duci copilul obez "la cuţit"

Operaţiile pentru slăbit sunt recomandate doar copiilor peste 10 ani, care au dublul greutăţii normale şi nu pot slăbi prin diete. Organismul lor nu este afectat, iar nutrienţii se absorb normal.

Numărul copiilor cu rotunjimi îngrijorătoare creşte anual. Medicii spun că nu dereglările hormonale sunt de vină, faptul că mănâncă exagerat: fast-food, dulciuri sau mâncare tradiţională. Părinţii şi bunicii au tendinţa să-i recompenseze cu mâncare, iar pentru cei mici imaginea e ultima grijă.

"Este important cât mănâncă, dar şi cum mănâncă. Trebuie să mănânce la masă, aşezaţi, cu mâinile curate, nu între mese, în picioare, la repezeală, cu mâinile nespălate. Dar copiii văd că societatea ne permite să mâncăm la birou, deasupra calculatorului. Chiar şi în cancelaria profesorilor este mâncare, printre cataloage", atrage atenţia dr. Rubin Munteanu, medic chirurg la Spitalul "Sf.Ioan" din Bucureşti.

Care este greutatea normală

Greutatea ideală este dată de indicele de masă corporală, care se calculeză împărţind greutatea în kilograme la înălţimea (în metri) la pătrat. Un IMC între 20 şi 25 indică o greutate normală. O valoare peste 30 înseamnă deja obezitate.

Fiind mai uşor de educat şi de modelat decât adulţii în ceea ce priveşte alimentaţia, copiii sunt trimişi iniţial la nutriţionist sau la endocrinolog, care prescriu diferite diete, pastile şi alte tratamente. În 95% din situaţii, dietele clasice eşuează şi operaţia rămâne sigura soluţie.

Următorul pas-operaţiile pentru slăbit. Se califică pentru astfel de intervenţii copiii peste 10 ani, care au dublul greutăţii normale, după ce primesc indicaţie de la nutriţionist, endocrinolog, pediatru şi psiholog.

"Sunt recomandate, în general, operaţiile de micşorare a stomacului (gastric sleeve), pentru că bypass-ul gastric şi diversia biliopancreatică scurtcircuitează stomacul, făcând ca alimentele să ajungă cât mai aproape de colon şi să se elimine mai repede. Însă mineralele şi vitaminele nu se mai absorb cum ar trebui, ceea ce dăunează copilului în creştere", spune medicul Munteanu.

În spitalele de stat, unde se plătesc doar materialele, operaţia de montare a inelului gastric costă 2.000 de euro, cea de micşorarea a stomacului-3.400 de euro, iar bypass-ul-5.400.

Copiii slăbesc mai repede ca adulţii după operaţie

Organisme tinere, copiii suportă foarte bine aceste operaţii, se refac repede, iar riscul să apară complicaţii este mult mai mic decât la adulţi. În plus, slăbesc şi mai accelerat. "După operaţie, copiii vor mânca mai puţin, dar trebuie să fie supravegheaţi de medici, fiind în creştere", adaugă medicul Munteanu.

Dacă operaţia este făcută la timp, pot fi prevenite multe din bolile asociate obezităţii.

"Pentru un copil sau un adolescent, obezitatea este un handicap fizic, estetic, dar şi o afectare a sistemului hormonal. Dezvoltarea fizică şi psihică este influenţată de obezitate. Este un handicap care nu beneficiază de compasiunea semenilor şi, cu cât este tratat mai repede, cu atât este mai bine", conchide medicul Munteanu. "În cazul copiilor se alege inelul gastric sau operaţia de micşorare a stomacului, care nu influenţează absorbţia de vitamine şi minerale." RUBIN MUNTEANU, medic chirurg

SFATURI

Nu folosiţi mâncarea pe post de mită

  • Nu "mituiţi" copilul să mănânce anumite produse. Gras şi frumos nu e tocmai sănătos
  • Perioadele în care face obsesii pentru anumite alimente sunt normale
  • Mese echilibrate înseamnă legume şi fructe, făinoase, lactate şi carne
  • Copiii mici au nevoie de porţii mici de mâncare
  • Mâncaţi cu cei mici la masă produse sănătoase şi cât mai variate
  • Lactatele sunt importante pentru un copil în creştere, dar mult lapte nu lasă loc şi altor alimente sănătoase

Citiţi şi:

  • Măcărel, copilul dat în plasament ca să slăbească. Vezi cât a dat jos şi cum arată după trei ani
  • ARMĂ PENTRU GRAŞI ŞI GRĂSUŢI: implantul care micşorează stomacul mai bine ca operaţia
  • Viaţa cu stomac mai mic: "Cum am slăbit 60 kilograme şi m-am făcut poliţistă"
  • DEZBATERE EVZ. Nutriţionist: Şaorma cu de toate, "reţeta ideală de a ajunge pe mâinile cardiologului"