Când culoarea contează! Proiect major de dezvoltare urbană blocat în Sectorul 5. Un nou scandal a răbufnit între Guvernu Galben a lui Orban și Primăria Sectorului 5 controlată de roșii de la PSD. Miza este un mare proiect de dezvoltare urbană și terenurile pe care acesta ar trebui să se construiască.
Guvernul a decis, printr-o hotărâre, trecerea din administrarea Consiliului Local al Primăriei Sector 5 în cea a Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a unei suprafeţe de 87 de hectare de teren amplasat în zona Ghencea, a anunţat, joi, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
In urma acestei hotărâri, primarul social-democrat al Sectorului 5, Daniel Florea, a adresat, duminică, o ''somaţie publică'' Executivului de a revoca hotărârea de guvern prin care a luat "samavolnic, ilegal şi neconstituţional" din administrarea Consiliului Sector 5 "110 hectare de teren" şi le-a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.
"Aş vrea să încep prin a soma public Guvernul cinic, laş, incompetent, mincinos şi hoţ al PNL să revoce hotărârea de guvern prin care a luat samavolnic, ilegal şi neconstituţional, în totalitate, din administrarea Sectorului 5 110 hectare de teren pe care se dezvoltă cel mai mare proiect de regenerare urbană şi de dezvoltare urbană din Europa Centrală şi de Est din ultimii 30 de ani. Valoarea proiectului este de 1,8 miliarde de euro şi întreaga strategie este făcută în colaborare cu Banca Mondială, avem un parteneriat semnat în martie 2018, unul dintre punctele parteneriatului este exact dezvoltarea zonei Antiaeriană şi transformarea acesteia într-un pol de dezvoltare, cu locuinţe, cu sală polivalentă, cu maternitate, cu bazin olimpic de înot, cu clădiri de birouri şi cu un drum care este prima parte a inelului median de circulaţie a Capitalei", a declarat Florea într-o conferinţă de presă la sediul PSD.
Edilul a menţionat că proiectul a fost prezentat de Primăria Sectorului 5, împreună cu Banca Mondială, Camera de Comerţ Româno-Germană şi BERD, la cele mai mari târguri imobiliare, de la Cannes (Franţa) şi Munchen (Germania) în ultimii doi ani şi că ar fi urmat să fie gata în "patru ani de zile". Proiectul privind dezvoltarea acestei zone este în discuție de mai mult timp, Daniel Florea prezentând anul trecut stadiul acestuia și ce construcții și amenjări ar urma să se realizeze pe terenul amplasat în Sectorul 5.
"Avem un parteneriat semnat în martie 2018. Unul dintre punctele parteneriatului este exact dezvoltarea zonei Antiaeriană și transformarea acesteia într-un pol de dezvoltare cu locuințe, cu sală polivalentă, cu maternitate, cu bazin olimpic de înot, cu clădiri de birouri și cu un drum care este prima parte a Inelului median de circulație a Capitalei.
El a atras foarte mulţi investitori şi finanţatori şi, în momentul în care trebuia implementat, a fost oprit total ilegal de către Guvern", a declarat Florea.
Construcția unui bulevard blocată de Klaus Iohannis
Primarul Sectorului 5 a criticat şi faptul că "preşedintele" a atacat drept neconstituţională o lege prin care "7,4 kilometri liniari de cale ferată dezafectată, plină de gunoaie, de şobolani şi de ambrozie, aflată în administrarea Ministerului Transporturilor şi a CFR, ar fi urmat să treacă şi să fie transformată într-un bulevard cu patru benzi şi cu tramvai, pentru a putea regenera toată zona Ferentari".
"Această strategie, de asemenea de regenerare urbană, este asumată de noi şi avem un parteneriat cu Banca Mondială, cu Ambasada Franţei, cu Agenţia Naţională de Regenerare Urbană din Franţa", a spus Florea.
El a solicitat, în context, o audienţă preşedintelui Klaus Iohannis.
"Şi, mai ales, aş vrea să-l rog să nu dea jos haina de preşedinte, a imparţialităţi. Dacă o dă jos, să nu o îmbrace pe aceea de lider PNL, ci pe aceea de fost primar, care are în vedere interesul comunităţii", a adăugat el.
Daniel Florea a precizat, totodată, că o să se "bată" şi în instanţă pe această speţă.
"Am făcut deja toată documentaţia, luni voi depune la Curtea de Apel, la Secţia de contencios, atacarea hotărârii de guvern, o să depun la Secţia civilă să ne dea banii înapoi dacă tot ne-au luat terenul, pentru că sunt milioane de euro pe care le-am cheltuit şi toată această documentaţie a costat şi timp şi bani, şi voi face şi o sesizare către Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională hotărârea de guvern. O să mă bat cu ei cât e nevoie, o să-i bat", a mai declarat primarul Sectorului 5.
Hotărârea de Guverne care blochează proiectul din Sectorul 5
Guvernul a decis, printr-o hotărâre, trecerea din administrarea Consiliului Local al Primăriei Sector 5 în cea a Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a unei suprafeţe de 87 de hectare de teren amplasat în zona Ghencea, a anunţat, joi, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, conform AGERPRES.
"În această şedinţă de guvern a fost aprobat un proiect de hotărâre pentru revocarea dreptului de administrare de către Consiliul Local al Sectorului 5 al municipiului Bucureşti asupra unei suprafeţe de 87 de hectare şi constituirea dreptului de administrare pentru această suprafaţă către MApN. Este vorba despre un proiect imobiliar aprobat printr-o HG în 2015 în cartierul Ghencea din Bucureşti, în suprafaţă de 87 de hectare. La vremea respectivă, autorităţile s-au angajat că vor dezvolta un proiect imobiliar din care aproximativ 50% dintre locuinţe vor reveni angajaţilor din structurile MApN, angajaţilor din structurile de apărare. Din 2015 până-n prezent proiectul nu a avansat, dimpotrivă, a fost realizat un singur studiu de fezabilitate, pentru aproximativ 24 de locuinţe pentru angajaţii Primăriei Sectorului 5", a declarat Ionel Dancă la finalul şedinţei de guvern.