Editura Evenimentul si Capital

Cancerul la sân: cu ce stil de viață îl putem preveni?

14-04/cancer-la-san-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 766 Vizualizari

Una dintre cele mai răspândite forme de cancer la femei este cancerul la sân.

Chiar dacă în ultimii ani au fost făcuţi importanţi paşi înainte în depistarea acestei forme de cancer într-un stadiu iniţial cu posibilitatea unui tratament care să ducă la o vindecare completă, ar fi mult mai bine dacă am reuşi să reducem de la bun început posibilitatea apariţiei acestei forme de cancer. Ce anume putem însă face noi?

Printre formele de cancer care afectează femeile, una dintre cele mai răspândite este cancerul la san. Depistat în faza iniţială, probabilitatea unei vindecări complete este mare. Într-o faza avansată însă situaţia se complică.

Cauzele care duc la apariţia acestei forme de cancer nu sunt încă pe deplin cunoscute. Un rol important îl joacă „moştenirea genetică”, însă şi stilul de viaţă contează foarte mult. Femeile care au avut în familie persoane cu cancer la san au o probabilitate mai mare de a avea această formă de cancer la rândul lor. Asta nu înseamnă însă că chiar vor avea cancer!

Cine fumează şi are o viaţă sedentară, cu o alimentaţie nesănătoasă are şanse mai mari să fie victima unei forme de cancer de-a lungul vieţii.

În cazul femeilor riscul unui cancer la san este mai mare în perioada menopauzei.

Se poate totuşi face ceva pentru a miscora riscul apariţiei înfricoşătorului cancer?

Cercetătorii americani din cadrul American Cancer Society au efectuat un studiu foarte serios al acestui aspect, rezultetele fiind publicate recent. Ce anume au făcut cercetătorii americani? Practic au studiat comportamentul a circa 73.000 de femei pe o perioadă de 17 ani, înregistrând stilul de viaţă ar acestora – ce anume mâncau şi dacă făceau sport şi cât anume. Au ajuns astfel la concluzia că mersul pe jos reduce simţitor riscul apariţiei cancerului la sân mai ales la femeile în menopauză.

Femei la care aveau obiceiul să facă o plimbare (sau oricum să meargă pe jos, chiar dacă nu neapărat la plimbare) de circa o oră pe zi aveau o şansă cu 14% mai mică de a avea un cancer la sân faţă de semenele lor care efectuau plimbări mai puţin de 3 ore pe săptămână. 14% ar putea să nu pară un număr foarte mare; totuşi, înseamnă că dacă toate femeile ar face mişcare dintr-o sută de femei care ar ajunge să aibă cancer la san 14 dintre acestea s-ar putea salva – nu ar fi afectate de cancer. Nu este deci obligatoriu să se efectueze mişcare la sala de sport, cu programe care sunt dificile sau care solicită fizicul foarte mult; o plimbare pe zi de circa o ora ar fi, susţin cercetătorii americani, suficientă.

Pe lângă plimbare însă este nevoie şi de o alimentaţie pe cât posibil sănătoasă: fără zahăr rafinat sau grăsimi, mai ales cele de natură animală. Femeile sedentare riscă cel mai mult, chiar dacă nu au greutatea peste cea ideală.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI