Evenimentul Zilei > Social > Cancer provocat de un fleac. Mare atenţie la un obicei banal! Sunt 20 de ani de studii
Cancer provocat de un fleac. Mare atenţie la un obicei banal! Sunt 20 de ani de studii

Cancer provocat de un fleac. Mare atenţie la un obicei banal! Sunt 20 de ani de studii

Un studiu amplu efectuat de americani în peste douăzeci de ani arată că o igienă orală deficitară poate provoca două forme de cancer.

Astfel, cei care nu se spală des pe dinți au şanse mai mari de a dezvolta cancer la nivelul gurii și stomacului, conform studiului citat.

De asemenea, în categoria de risc intră şi pacienţii care au boli ale gingiilor, conform cercetării în domeniul iginei orale efectuate în Boston în peste două decenii.

Cercetările specialiştilor americani au arătat că persoanele cu istoric legat de afecţiunile gingiilor aveau până la 52% mai multe șanse să dezvolte cancer.

Oamenii de știință din SUA au descoperit că boala gingiilor părea să fie legată de un risc crescut de cancer și acest pericol era chiar mai mare în rândul persoanelor care îşi pierduseră dinții anterior.

Potrivit site-ului NHS, principala cauză a bolii gingivale este igiena orală slabă. Boala gingiilor poate duce și la probleme cardiace, deoarece bacteriile se răspândesc prin sânge.

O echipă de cercetare de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a analizat ratele de cancer esofagian și gastric la 98.459 de femei și 49.685 de bărbați pe o perioadă de peste 20 de ani.

Rezultatele au arătat că de la 22 până la 28 de ani sau mai mult au existat 199 de cazuri de cancer esofagian și 238 de cazuri de cancer gastric.

Studiul a constatat că istoria bolii gingivale a fost asociată cu un risc crescut de 43% și 52% de cancer esofagian, respectiv cancer gastric.

În comparație cu persoanele fără pierderi ale dinților, riscurile de cancer esofagian și gastric pentru cei care au pierdut doi sau mai mulți dinți au fost de 42%, respectiv, 33%.

Cei cu un istoric de boală gingivală, fără pierderi de dinți și pierderea unuia sau mai multor dinți au prezentat un risc crescut de 59 la sută de cancer esofagian în comparație cu cei fără istoric de boală parodontală și fără pierderi de dinți, au spus cercetătorii.

De asemenea, același grup a avut risc de cancer gastric mai mare cu 50% și 68%, au mai descoperit autorii studiului.

O legătură între bacteriile întâlnite în mod obișnuit în gură – cum ar fi forstia tannerella și porphyromonas gingivalis – și cancerul esofagian a fost făcută de alți oameni de știință în studiile anterioare.

Igiena orală slabă și boala gingiilor ar putea promova formarea unor bacterii cunoscute care cauzează cancerul gastric.

sursa: Daily Mail

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: