Canada.com: Cum ar putea opera „coronabondurile” zonei euro

Canada.com: Cum ar putea opera „coronabondurile” zonei euro

Pandemia de coronavirus a reînviat dezbaterea acerbă dintre țările din zona euro cu privire la emiterea în comun a datoriilor pentru a răspunde nevoilor de asistență medicală și a atras abordarea declinului economic profund care va urma.

Nouă dintre cele 19 țări care utilizează moneda unică au cerut la 25 martie un instrument de creanță comun emis de o instituție europeană, pentru combaterea epidemiei și a efectelor sale.

Ideea unei astfel de datorii denumite „coronabonduri”, a fost respinsă de Germania, Olanda, Finlanda și Austria, statele nordice „austere” din punct de vedere fiscal fiind circumspecte în a pune în comun datoriile cu mai multe țări pe care le consideră cheltuitoare din sudul Europei.

Ideea emiterii creanțelor în comun a fost ridicată anterior de Italia, în timpul crizei financiare globale din 2009, și de Franța și Italia în 2012, în momentul culminant al crizei datoriilor suverane din zona euro, și respinsă de Berlin și de aliații săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar ideile sunt susceptibile să evolueze și să se aprofundeze pe măsură ce actuala criză determină mai multe discuții. Mai jos sunt prezentate diferite opțiuni pentru mutualizare, de la ceea ce există acum la cele mai ambițioase propuneri.

Posibilitatea datoriilor emise în comun în zona euro

Zona euro emite în comun datorii prin fondul său de salvare, Mecanismul european de stabilitate, care se împrumută pe piață în raport cu securitatea capitalului subscris și nevărsat asigurat de guvernele zonei euro.

Fondul, împreună cu predecesorul său EFSF, au emis o astfel de datorie pentru a salva Grecia, Irlanda, Portugalia, Cipru și Spania în timpul crizei datoriilor suverane.

Acesta poate și probabil va oferi acum linii de credit standby, numite ECCL, de până la 2% din produsul intern brut al unei țări sau în total 240 de miliarde de euro tuturor țărilor din zona euro.

Posibilitatea unei datorii emise în comun a UE

Comisia Europeană a emis datorii prin Mecanismul european de stabilitate financiară (EFSM) pentru a ajuta la finanțarea salvărilor din Grecia, Irlanda și Portugalia și a acorda ajutor pentru balanțele de plăți ale Letoniei, Ungariei și României.