Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) analizează varianta atacării în instanță a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cazul declarațiilor generalului SRI Dumitru Dumbravă, referitoare la instanţele care sunt un „câmp tactic” pentru serviciul secret.
Magistrații acuză CSM că, prin modul în care a gestionat această problemă, permite specularea în spaţiul public a ideii unei cooperări nefireşti între justiţie şi servicii secrete. Cu o zi înainte, Plenul CSM a respins plângerea formulată de asociațiile profesionale împotriva hotărârii care stabilea că declarațiile lui Dumbravă nu aduc atingere independenței justiției.
Promovările, eterna poveste
Tot atunci, modificarea procedurii de evaluare a judecătorilor şi procurorilor a provocat discuţii aprinse. În ședința de Plen, Mircea Aron i-a cerut lui Norel Popescu să nu mai arunce „o bombă cu bioxid de carbon”, explicându-i că se dorește ca promovările „să nu se mai facă pe X și 0”, ci pe baza activităţii magistratului, de-a lungul carierei.
CSM a decis convocarea adunărilor generale ale magistraţilor pentru consultarea cu privire la unele propuneri de modificare a legii sistemului judiciar. În iulie, peste 1.300 de judecători și procurori au semnat un memoriu prin care resping aceste modificări. Concret, ei susţin că nu sunt de acord cu reintroducerea numirii în funcţia de magistrat a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, doar pe bază de interviu.