Evenimentul Zilei > Justitie > Peste 2.500 de pietoni au fost victime ale accidentelor de circulație anul trecut. Poliția Română a început campania „Nu trece doncolo!”
Peste 2.500 de pietoni au fost victime ale accidentelor de circulație anul trecut. Poliția Română a început campania „Nu trece doncolo!”

Peste 2.500 de pietoni au fost victime ale accidentelor de circulație anul trecut. Poliția Română a început campania „Nu trece doncolo!”

670 de persoane au decedat, anul trecut, din cauza traversărilor neregulamentare. Cele mai multe dintre victimele acciderntelor de circulație sunt băttrâni și copii care trec strada prin locuri nepermise și nu se asigură, spun polițiștii.

,NU TRECE DINCOLO!” este campania Poliției Române pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, care se va derula în perioada aprilie – noiembrie a.c..

Scopul campaniei este prevenirea victimizării pietonilor prin accidente de circulaţie, având în vedere că anul trecut, 2.576 de persoane, pietoni, au fost victime ale accidentelor de circulație, Potrivit polițiștilor, 70 dintre acestea au decedat. Statisticile Poliției Rutiere arată că 44% dintre acestea aveau peste 60 de ani, iar copii au fost 22% din totalul victimelor rănite grav.

La data de 1 mai a.c., la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, a avut loc conferința de lansare a campaniei pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii – ,,NU TRECE DINCOLO!”.

Inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, campania se derulează, la nivel național, în perioada 1 mai – 30 noiembrie a.c..

Pe parcursul campaniei, polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor  asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecinţelor  neacordării  priorităţii de trecere  pietonilor.

Pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video (poate fi găsit pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române: Facebook.com/Politia Romana – www.politiaromana.ro), un spot radio, precum și pliante ce vor fi distribuite pietonilor și celorlalți participanți la trafic.

La conferința de deschidere au participat chestorul Dumitru Jianu – inspector general adjunct al Poliției Române, comisar de poliție Simona Stoica, ofițer sociolog de la Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și comisarul-șef Florentin Brăcea – directorul Direcției Rutiere. 

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de strada! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Da-ți șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

Copii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copii imită comportamentul rutier al adulților.

Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice daca ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: