Evenimentul Zilei > International > Campanie electorala PICANTĂ în Canada: Bordeluri, cătuşe şi marijuana, subiecte de atac pentru DISCREDITAREA adversarilor
Campanie electorala PICANTĂ în Canada: Bordeluri, cătuşe şi marijuana, subiecte de atac pentru DISCREDITAREA adversarilor

Campanie electorala PICANTĂ în Canada: Bordeluri, cătuşe şi marijuana, subiecte de atac pentru DISCREDITAREA adversarilor

Bordeluri, cătuşe şi marijuana sunt câteva dintre subiectele care au făcut parte din arsenalul de atacuri de campanie folosite de partidele din Canada, pentru discreditarea adversarilor politici, înaintea alegerilor legislative ce vor avea loc luni, 19 octombrie, informează Reuters.

În cel mai recent mesaj electoral de acest fel, publicat în presă şi adresat comunităţilor etnice, conservatorii premierului Stephen Harper, aflat la putere încă din 2006, susţin că liberalii, opoziţia care îi devansează în sondaje, vor să legalizeze prostituţia şi să deschidă bordeluri, dar şi să faciliteze vânzarea de marijuana copiilor, transmite Agerpres, citând Reuters.

Deşi liberalii neagă că ar avea astfel de planuri, Harper a insistat miercuri că respectivele clipuri sunt justificate şi a respins acuzaţia că Partidul Conservator ar urmă să semene frica printre alegători.

"Băieţii ceilalţi vor pretinde că este vorba de teamă, pe când tot ce încercăm noi să facem este să atragem atenţia asupra faptelor – fapte despre care ei nu sunt dispuşi să vorbească", le-a declarat el reporterilor.

Oficiali conservatori, întrebaţi în legătură cu acuzaţia legată de deschiderea de bordeluri, au răspuns că liderul liberal Justin Trudeau a votat la un moment dat împotriva unui proiect de lege vizând combaterea prostituţiei.

"Cred că depinde de dl. Harper să explice de ce alege să-i inducă în eroare pe canadieni în legătură cu mine", a replicat Trudeau.

Comunităţile etnice sunt un bazin important de votanţi, aşa încât, deloc întâmplător, liberalii difuzează mesaje electorale în presă prin care îi avertizează pe canadienii de dată recentă că guvernul le-ar putea retrage cetăţenia. În apărarea lor, conservatorii spun că această măsură le va fi aplicată doar persoanelor condamnate pentru terorism.

La rândul său, cel mai mare partid de opoziţiei, Noul Partid Democratic (NDP), a început campania cu un clip ce prezenta câţi dintre cei numiţi de Harper au sfârşit prin a avea probleme cu legea. Clipul se încheia cu imaginea fostului secretar parlamentar al lui Stephen Harper încătuşat, după ce a fost condamnat pentru nereguli în precedenta campanie.

Potrivit lui Michael Mulvey, profesor de marketing la Universitatea din Ottawa, aceste atacuri sunt importante pentru că au drept public ţintă alegătorii indecişi.

Cel mai intransigent clip electoral a fost însă difuzat de minuscula formaţiune separatistă Bloc Quebecois, care a afirmat că liderul NDP, Thomas Mulcair, vrea să inunde provincia Quebec cu femei musulmane purtătoare de văl islamic.

Mulcair apără dreptul femeilor musulmane de a-şi acoperi faţa în timpul ceremoniei de acordare a cetăţeniei canadiene, poziţia sa fiind nepopulară printre votanţi. Reacţionând la clipul electoral, asistentul lui Mulcair, Karl Belanger, a scris pe Twitter: 'Frontul Naţional tocmai a intrat în campanie', cu referire directă la partidul de extremă dreapta din Franţa.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.