Evenimentul Zilei > Social > Un tânăr de 32 de ani a murit după o banală injecţie. Probe esenţiale au dispărut | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”
Un tânăr de 32 de ani a murit după o banală injecţie. Probe esenţiale au dispărut | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Un tânăr de 32 de ani a murit după o banală injecţie. Probe esenţiale au dispărut | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Venit la medic pe propriile picioare să i se facă o banală injecţie pentru schizofrenia de care suferea, Alin Niţescu, din Câmpulung, a părăsit cabinetul doctorului în comă de gradul III. El a murit 24 de ore mai târziu, la spital.

De mai bine de o jumătate de an, familia tânărului Alin Niţescu, din Câmpulung, Argeş, caută cu disperare să afle din ce cauză le-a murit copilul. Diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, Alin Niţescu, 32 de ani, mergea lună de lună la medicul psihiatru Ramona Herişanu pentru a se trata. Aşa s-a întâmplat şi pe 1 august 2013, o zi care se anunţa a fi una oarecare. N-a fost să fie aşa. Deşi mai făcuse injecţii cu Zypadera, un medicament indicat pentru diagnosticul său, în acea zi Alin a început să se simtă rău imediat după administrare. "Injecţia i-a fost făcută la ora 10.00, la Centrul Medical dr. Irimia din Piteşti. La câteva minute, a început să spună că i-au amorţit mâinile şi picioarele", povesteşte tatăl băiatului, profesorul Viorel Niţescu.
Potrivit acestuia, fratele lui Alin (care l-a însoţit la cabinet) ar fi alertat-o pe doctoriţă: "Medicul i-a dat o linguriţă de zahăr şi l-a forţat să bea doi litri de apă. Alin a devenit agitat, avea tensiune 20 cu 10. I s-a făcut o injecţie pentru scăderea tensiunii, apoi au încercat să-i pună o perfuzie. Pentru că medicul nu a reuşit acest lucru i s-a făcut o altă injecţie cu diazepam, pentru calmare".
A intrat în comă şi nimeni nu şi-a dat seama
În cele din urmă tânărul a adormit în cabinet, în braţ cu o perfuzie: "Nimeni nu şi-a dat seama că el a intrat în comă. După două ore a început să vomite mucus maroniu".
Tatăl susţine că abia atunci medicul psihiatru ar fi chemat Ambulanţa: "Doctoriţa a sunat mai întâi la patroana ei, apoi la Salvare. Nu ştiu ce a spus, dar Ambulanţa a venit doar cu asistentă. Când l-a văzut, asistenta s-a speriat pentru că Alin nu prea avea puls. I-a pus o linie venoasă cu adrenalină şi, pe perioada transportului către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, a fost stabil".
Familia tânărului mai spune că, în fişa medicală de la spital medicul ar fi notat că pacientul este în comă de gradul III. După 24 de ore, Alin îşi pierdea viaţa. Pentru că moartea tânărului a fost considerată suspectă, survenind ca urmare a unei pneumonite de aspiraţie (lichid în plămân), poliţia a deschis o anchetă.
Sesizaseră medicului reacţiile adverse
Lipsa de transparenţă în elucidarea cauzelor acestui deces l-a făcut pe Viorel Niţescu să înceapă o anchetă pe cont propriu trăind cu senzaţia că se încearcă muşamalizarea. În urma lecturării prospectului pentru Zypadera a aflat că, în foarte rare cazuri, acest medicament are ca efect secundar sindromul postinjectare: "Îi spusesem doctoriţei de mai multe ori că Alin are reacţii adverse după administrare, dar ea a replicat că acestea sunt normale, ori în prospect se spune exact invers. Există o recomandare a Agenţiei Europene a Medicamentului potrivit căreia Zypadera trebuie administrată într-un centru specializat pentru tratarea unei eventuale supradoze". Cu alte cuvinte, injecţia ar fi trebuit făcută acolo unde exista şi serviciu de Terapie Intensivă, ori la clinica privată unde funcţiona cabinetul doctoriţei nu erau astfel de dotări.
Tatăl lui Alin îşi aminteşte că înainte de a începe tratamentul cu Zypadera ar fi semnat nişte hărtii despre care a aflat mai târziu că ar fi un consimţământ informat, însă susţine că nu li s-a explicat clar despre existenţa unor astfel, riscuri fatale.
Dosarul va fi analizat la Colegiul Medicilor din România
Familia a depus plângere împotriva psihiatrului care i-a făcut injecţia lui Alin la Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Argeş. Aici s-a decis că niciuna dintre manevrele executate de medicul Ramona Herişanu la cabinet nu a agravat starea bolnavului, ci a contribuit, atât cât s-a putut, la susţinerea pacientului până la internarea la ATI. Cazul a fost înaintat colegilor de la Bucureşti. "Săptămâna aceasta, dosarul va fi luat în discuţie", ne-a declarat dr. Gheorghe Borceanu, şeful Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din România.
Unde sunt probele biologice?
Dr. Ramona Herişanu, psihiatrul care i-a făcut injecţia, nu a vrut să facă nicio declaraţie în acest caz. "Pe fond, nu se poate vorbi despre o culpă profesională a dr. Herişanu", comentează medicul psihiatru Gabriel Diaconu. După părerea sa, astfel de tratamente ar trebui făcute doar în clinici unde există secţii de Terapie Intensivă şi medici specializaţi care să poată prelua pacientul în cazul unui astfel de accident, dar foarte puţini psihiatri funcţionează în astfel de clinici.
Diaconu adaugă că un proces penal de stabilire a adevărului este necesar. Mai ales că se ridică mai multe semne de întrebare: de ce medicul curant nu a însoţit bolnavul în Ambulanţă întrucât aceasta venise doar cu asistentă, ce s-a întâmplat cu probele toxicologice prelevate în spital? Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş aceste probe biologice "nu au fost ridicate". "De regulă, în astfel de cazuri, se recoltează probe biologice. Nu ştiu să vă dau acum mai multe amănunte pentru că nu am dosarul medical în faţă. Sunaţi-mă mâine (luni – n. red)", a spus dr. Dragoş Şerb, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş. Dosarul a fost acum înaintat către Judecătoria Piteşti. "Expertiza medico-legală este singura care poate arăta unde s-a greşit în acest caz", crede psihiatrul Gabriel Diaconu.
"Împărtăşesc nemulţumirea familiei că toată lumea sare să-şi şteargă urmele. Este bine ca medicul care face astfel de tratamente să aibă în spate logistica unui serviciu de ATI".
GABRIEL DIACONU, psihiatru

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: