CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cartelul din Sănătate. Medici care se îmbogățesc de pe urma bolnavilor de cancer

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cartelul din Sănătate. Medici care se îmbogățesc de pe urma bolnavilor de cancer

Procurorii DNA au spart „cartelul” creat pentru a aduce câștiguri uriașe producătorilor și distribuitorilor de medicamente. Bani, bunuri și excursii la Paris și Las Vegas, mită pentru medici. Diagnostice trucate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, cu sprijinul SRI și al trupelor speciale ale Jandarmeriei Române, au declanșat, ieri, operațiunea de anihilare a rețelei de comercializare a medicamentelor oncologice. Au fost efectuate, simultan, 61 de percheziții la sediile unor cabinete medicale, farmacii, clinici oncologice și domicilii ale unor medici și alte cadre medicale din București și județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș. Perchezițiile au durat ore în șir, la ora închiderii ediției, procurorii DNA neavând încă un bilanț al acțiunii de scotocire.

S-au înțeles ca să fraudeze bugetul asigurărilor sociale

Conform surselor Evenimentului zilei, sunt implicate în cartel zeci de cadre medicale, inclusiv șefi de comisii oncologice, membri ai comisiilor de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor, directori medicali. Ei sunt suspectați de comiterea infracțiunii de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, în forma prevăzută de Legea Anticorupției, dar și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pacienții fiind afectați de activitatea lor infracțională. O primă tranșă a urmăriților penal ar putea cuprinde cel puțin 16 medici care au pretins şi primit foloase, avantaje de la furnizorii de medicamente. Nici reprezentanții zonali ai firmelor de medicamente, farmaciști și pacienți nu lipsesc dintre suspecți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stimulente

Medicii coordonatori de program și cei de specialitate erau stimulați material de reprezentanții zonali ai producătorilor de medicamente pentru a prescrie, cu predilecţie, produse ale firmelor implicate. Printre stimulente erau inclusiv excursii la congrese din țară și din străinătate (Paris, Las Vegas) pe baza cărora medicii își făceau punctele necesare obținerii gradelor profesionale, dar și vacanțe peste hotare. Sursele EVZ spun că și funcţionari ai caselor județene de asigurări de sănătate ar fi fost stimulați pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor de includere/ menținere a pacienţilor cărora li se decontează medicamentele, în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate. Principalul scop al producătorilor și distribuitorilor de medicamente a fost creșterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată, cum ar fi Herceptin, Interferon, Avastin, Tarceva, Zoladex, folosite atât în tratarea cancerului, cât și a insuficienței hepatice. Unul din efecte este prejudicierea bugetului de asigurări de sănătate.

Incompatibilă pe fond, dar cu NUP

În toamna anului trecut, laolaltă cu alți opt medici sibieni, Văleanu a primit un raport de incompatibilitate și conflict de interese din partea Agenției Naționale de Integritate. „În timpul exercitării funcției de Șef al Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a obținut foloase materiale pentru sine, urmare a încheierii de contracte de cesiune drepturi de proprietate intelectuală cu S.C. Pfizer România S.R.L. și S.C. Roche România S.R.L., în condițiile în care cele două societăți au încheiat contracte de furnizare medicamente cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu”, comunica ANI. Văleanu a contestat raportul, dar Curtea de Apel Alba i-a respins acțiunea, în februarie 2015. Recursul promovat de Văleanu la Înalta Curte nu are fixat, deocamdată, un termen. În paralel cu procesul, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba i-au deschis dosar pentru conflict de interese, la sesizarea ANI. În luna aprilie, procurorii au clasat dosarul Valeriei Văleanu.

Medic oncolog: „E posibil să fi e adevărat!”

Cabinetele de oncologie din cadrul Spitalului Județean și domiciliul șefei Secției de Oncologie, dr. Valeria Văleanu, au fost principalele ținte ale descinderilor DNA, în județul Sibiu. Procurorii au ridicat acte și calculatoare, dar nu au reținut nicio persoană. După percheziţia domiciliară, doctorița a declarat că se consideră nevinovată şi că nu ştie ce acuzaţii i se aduc, însă a recunoscut că a beneficiat de concedii în străinătate, plătite de firmele de medicamente. „În ceea ce mă privește, mă consider total nevinovată, indiferent despre ce ar putea să fie vorba. Au căutat contracte de colaborare, un lucru uzual, cu diverse firme de medicamente, cele cu care lucrăm. Nu eu am astfel de contracte, toată ţara are astfel de contracte. Şi probabil că au căutat şi medicamente”, a explicat Valeria Văleanu. Întrebată despre acuzațiile care i se aduc, cum că ar fi plecat în diferite ţări pe banii firmelor de medicamente şi că a beneficiat de anumite avantaje, şefa Secţiei de Oncologie a replicat: „E posibil să fie adevărat sau, mă rog, această acuzație este posibilă, dar este o procedură care nu mi s-a aplicat numai mie legat de astfel de contracte. Astfel de contracte le puteţi găsi la orice medic din ţara românească, indiferent de poziţia lui, că este şef de secţie sau că este un simplu medic în activitate într-un spital, şi nu numai într-un spital public, ci şi într-un spital privat este aceeaşi situaţie. Deci nu am făcut ceva mai mult decât cred că se practică la nivelul întregii ţări şi nu numai în România, ci și în afară”.

„Sunt produse originale”

Referitor la acuzațiile procurorilor, potrivit cărora medicii recomandă doar anumite medicamente, Valeria Văleanu a declarat că nu poate face acest lucru: „Să ne înțelegem: sunt produse originale, aprobate de comisii. Produs original înseamnă unul și atât. Deci nu poți să recomanzi altceva în locul lui. Aceste produse sunt aprobate de Casa Națională de Sănătate. Nu intră în competența mea de a face aceste indicații, care sunt în conformitate cu ghidurile și ceea ce se practică la nivel internațional în acest domeniu”.

„O fiolă de Avastin se decontează cu 5.500 de lei și se vinde în Moldova cu 11.000 de lei”

Bolnavii de cancer care sunt tratați la Instititul de Oncologie din Cluj-Napoca, de către conferențiarul Tudor Ciuleanu, al cărui cabinet a fost percheziționat de DNA, susțin că medicul nu avea niciodată timp de ei și că mereu era plecat prin străinătate, în vacanță, sau la diferite congrese medicale. „Nu știu când se ocupă de pacienți sau cât de serios studiază dosarele celor bolnavi. În orice caz, la spital nu prea ajunge. Tot timpul este plecat la congrese în străinătate, iar de pacienți se ocupă trei medici rezidenți care nu știu câtă experiență au în astfel de cazuri complicate, cum este al meu. Eu fac de patru ani tratament pentru cancer la colon”, ne-a povestit unul dintre pacienți.

FOTO:  Institutul de Oncologie Cluj-Napoca

Pe piața neagră, citostaticele se vând dublu

În cei patru ani de tratament, mai spune pacientul, a descoperit întreaga mafie care este la Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca și că mulți dintre bolnavi primesc tratament dar, în realitate, nu știu ce substanțe li se injectează: „Am aflat într-o zi că o fiolă de Avastin, pentru cancer la colon, se decontează cu 5.500 de lei, după care se vinde, în Republica Molvoda, cu 11.000 de lei. Mulți pacienți primesc tratament doar pe hârtie deoarece, în realitate, fiolele cu citostatice ajung în Republica Moldova și Kazahstan”.

FOTO: Conferențiarul Tudor Ciuleanu

Clujeanul mai afirmă că este mirat că biroul medicului Ciuleanu a fost percheziționat de DNA, deoarece acesta își lua în permanență măsuri de siguranță. „Nu lua nimic la el în birou, nici bani și nici altceva. Tot timpul este în birou cu o rezidentă, el nu rămâne singur niciodată. Tot timpul își ia măsuri și se teme de parcă are ceva de ascuns. Are șapte telefoane, și numai după ora unu noaptea răspunde la numerele pe care le știe. Cât despre traficul cu medicamente, am aflat că venea un dealer de la Timișoara, reprezentant al unei firme de medicamente și, după ce se făceau actele și tot felul de hârtii, medicamentele plecau cu avionul afară”, mai dezvăluie clujeanul.

FOTO: Medicul Dana Iancu

Nu știa niciodată pacienții

„Mâna dreaptă” a con ferențiarului Ciuleanu este medicul Dana Iancu, care știa bine toate cazurile. Soția unui alt pacient, care între timp a decedat în urmă cu câteva luni, a povestit cum a avut impresia că soțul ei este folosit pe post de cobai în tot felul de experimente. „Domnul conferențiar nu știa niciodată pacientul. Asta mă mira foarte tare. Doctorul Iancu îi prezenta cazurile pentru că el nu știa nimic. Domnul are cutare, i se spunea, și atunci el își amintea. Mi s-a părut destul de dezinteresat. El a vrut să ne bage într-un studiu și a insistat să îl pună pe soțul meu în acest program, aprobat de americani. Încă am nedumeriri dacă nu a fost o experiență”, spune femeia originară din județul Hunedoara.

Percheziții și la Spitalul Județean Cluj

Procurorii DNA au percheziționat și două cabinete ale unor medici oncologi de la Secția de Oncologie din cadrul Spitalului Județean Cluj. Potrivit unor surse apropiate anchetei, este vizată activitatea medicilor Maria Turdeanu, șefa secției, și Larisa Ciule. Cabinetele celor doi medici au fost sigilate.

Un medic înstărit

Conferențiarul Tudor Ciuleanu este medic oncolog, specializat în cancerul bronhopulmonar și al aparatului digestiv. Din 2007, a început să ocupe funcții în diferitele comisii naționale. Potrivit informațiilor din declarația de avere, medicul are în conturi peste 295.000 de euro, 63.000 de dolari și 9.500 de lei. El mai deține două terenuri, două case, două apartamente și o casă de vacanță. În garaj are trei autoturisme: un Mercedes, un Land Rover și un Discovery 3. Doctorul Ciuleanu este căsătorit cu Elisabeta Ciuleanu, medic oncolog la IOCN Cluj-Napoca. Dana Iancu, colega de cabinet a medicului Ciuleanu, a început să lucreze ca medic oncolog din anul 2002, fiind specializată în cancerul bronhopulmonar, al aparatului digestiv și în cancer ovarian. Medicii nu au putut fi contactați de EVZ pentru a-și spune punctul de vedere. Aseară, toate documentele ridicate de procurori au fost transportate la București.