Candidatul socialiștilor europeni la președinția Comisiei Europene, prim-vicepreședintele Executivului European Frans Timmermans, a trimis o scrisoare autorităților române în care amenință că declanșează „opțiunea nucleră” împotriva României. Adică, cea mai dură sancțiune, activarea articolului 7 prin care se suspendă dreptul de vot al țării în instituțiile europene. Oficialul european a făcut o analiză pe legile de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală adoptate, în 24 aprilie, de Camera Deputaților și se declară contrariat. Scrisoarea a fost redactată la o zi după ce Timmermans a participat la Summitul Consiliului European din Sibiu. Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, unul dintre destinatarii scrisorii, declara că la acel eveniment președintele Klaus Iohannis a cerut, neoficial, sancțiuni împotriva României.
Olandezii Frans Timmermans și Mark Rutte au lansat atacuri concertate asupra României. Premierul olandez a declarat, la Summitul din Sibiu, că România nu va fi primită în Spațiul Schenghen din cauza încălcării statului de drept. Acest motiv a fost invocat, o zi mai târziu, de Timmermans.
Un mecanism de verificare mai dur
Într-o scrisoare de patru pagini, aspirantul la șefia CE explică de ce crede el că modificările aduse legilor de modificare ale CP și CPP în concordanță cu recomandările Curții Consituționale, nu trebuie să intre în vigoare și care sunt consecințele.
„Problemele pe care le-am identificat, dar și recomandările date pentru a le rezolva, nu au fost luate în considerare. De asemenea, nici recomandările făcute de Comisia de la Veneția sau GRECO nu au fost abordate. Din păcate, ultimele evoluții din România depășesc problemele existente privind statul de drept. În raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat - oprirea acestui trend și revenirea României pe calea cea bună, însă această a fost ignorată (...) Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la Codurile Penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework, fără întârziere. Acest proces - care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE - va înlocui MCV”, se arată în document. Timmer - mans s-a referit și la Secția Specială de Investigare a Magistraților prin care, în opinia lui, se atentează la independența lor.
Mâna președintelui
Președintele PSD Liviu Dragnea declara zilele trecute că, potrivit informațiilor pe care le are, Klaus Iohannis le-a cerut unor lideri europeni la Sibiu să impună sancțiuni României. „A văzut toată lumea că a fost un eveniment din bani publici doar pentru campanie electorală a PNL-ului şi doar pentru el (Klaus Iohannis-n.r.). Şi am informaţii că a insistat foarte mult, să vedem dacă i-a convins, la liderii europeni ca să mai transmită ceva, o sancţiune către România sau măcar o ameninţare şi vom vedea zilelea astea dacă se întâmplă sau nu”, a afirmat Dragnea.
„Olandezul zburător” ar putea rata
Demersul lui Timmermans este unul pur electoral și Evenimentul zilei a explicat pe larg care sunt jocurile făcute pentru funcțiile de conducere a instituțiilor europene. Socialiștii olandezi sunt în cădere liberă. Potrivit ultimului sondaj al Politico.eu, ei se situează la limita pragului. Chiar dacă Timmermans este candidatul socialiștilor, PSD se poate răzgândi în privința lui. Rovana Plumb, prima eurocandidată pe lista PSD, a afirmat, ieri, că PSD își va desfășoara activitatea în grupul S&D și că va decide după alegeri dacă îl va mai susține pe Timmermans. În schimb, aceasta spune că pentru a fi înlăturați popularii de la conducerea Uniunii, este bun orice socialist în Parlamentul European, chiar și Timmermans.
Dovadă că există disensiuni între țările blocului comunitar și că alegerile au accentuat asperitățile, este declarația făcută ieri de ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt. Diplomatul a spus că țara sa nu s-a opus niciodată intrării României în Spaţiul Schengen și că și acum se fac demersuri pentru asta, însă nu poate spune când se va întâmpla. „Este greu de spus. Să nu uităm că în curând vor avea loc alegeri şi vom avea o nouă constelaţie politică şi apoi vom vedea. Factorul timp depinde foarte mult de semnalele politice de o parte şi de alta”, a spus ambasadorul.